Osuuskuntien merkitys luonnontuote- ja elintarvikealoilla Lapissa
Riskilä, Maria (2014)
Riskilä, Maria
Lapin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121119486
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121119486
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni aiheena on osuuskuntien merkitys luonnontuote ja elintarvikealoilla Lapissa. Työn toimeksiantajana oli Lapin luonnontuote- ja elintarvikealaa kehittävä LAPPI LUO II -hanke. Tavoitteena oli selvittää, mitä lappilaisille osuuskunnille on tapahtunut niiden toiminta-aikana, ovatko ne olleet todellista yritystoimintaa, yrityshautomoita vai jotakin muuta. Lisäksi selvitettiin sitä, ovatko osuuskunnat kiinnostuneita luonnontuotteiden keräämisestä tai viljelystä.
Tutkimusaineiston perustana oli lappilaisille osuuskunnille lähetetty kyselylomake. Kysymyksillä kartoitettiin osuuskuntien perustietoja, osuuskuntien toimintaa sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Tutkimusta syvennettiin haastattelemalla viiden osuuskunnan edustajia.
Kysely lähetettiin 55 osuuskunnalle joko postitse tai sähköpostin liitteenä. Lomakkeen palautti 16 osuuskuntaa. Lisäksi puhelimitse tai muutoin haastattelemalla saatiin vastauksia kysymyslomakkeeseen neljältä osuuskunnalta. Lomake lähetettiin osuuskunnille, joiden toimialaluettelossa oli mainittu luonnontuotteet, matkailu, elintarvikkeet, kalastus, kalan tai poronlihan jatkojalostus.
Tutkimuksen perusteella osuuskuntien tärkeimpänä tavoitteena oli ollut työn ja toimeentulon antaminen jäsenilleen. Monet vastanneista osuuskunnista olivat jo lopettaneet toimintansa. Edelleen toimivilla osuuskunnilla on kiinnostusta luonnontuotteiden tuotantoon ja jatkojalostukseen sekä kalan ja poronlihan jalostukseen. Lisää osaamista toivottiin taloushallintoon, markkinointiin ja kirjanpitoon.
Tutkimusaineiston perustana oli lappilaisille osuuskunnille lähetetty kyselylomake. Kysymyksillä kartoitettiin osuuskuntien perustietoja, osuuskuntien toimintaa sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Tutkimusta syvennettiin haastattelemalla viiden osuuskunnan edustajia.
Kysely lähetettiin 55 osuuskunnalle joko postitse tai sähköpostin liitteenä. Lomakkeen palautti 16 osuuskuntaa. Lisäksi puhelimitse tai muutoin haastattelemalla saatiin vastauksia kysymyslomakkeeseen neljältä osuuskunnalta. Lomake lähetettiin osuuskunnille, joiden toimialaluettelossa oli mainittu luonnontuotteet, matkailu, elintarvikkeet, kalastus, kalan tai poronlihan jatkojalostus.
Tutkimuksen perusteella osuuskuntien tärkeimpänä tavoitteena oli ollut työn ja toimeentulon antaminen jäsenilleen. Monet vastanneista osuuskunnista olivat jo lopettaneet toimintansa. Edelleen toimivilla osuuskunnilla on kiinnostusta luonnontuotteiden tuotantoon ja jatkojalostukseen sekä kalan ja poronlihan jalostukseen. Lisää osaamista toivottiin taloushallintoon, markkinointiin ja kirjanpitoon.