Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisuusyritysten ilmastotoimet
Rytkönen, Karoliina (2023)
Rytkönen, Karoliina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122239063
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122239063
Tiivistelmä
Ilmastonmuutos vaikuttaa globaalisti ja toimet vaativat nyt muutoksia ja kestäviä ratkaisuja. Suomessa, Antti Rinteen sekä Sanna Marinin hallitusohjelmissa oli listattuna tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 ja sen jälkeen hiilinegatiivinen. Molemmissa hallitusohjelmissa linjattiin yhdeksi toimenpiteeksi toimialakohtaisten ilmastotiekarttojen laatiminen.
Tämän työn tavoitteena oli tutkia Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisyritysten ilmastotoimia. Tavoite oli selvittää sekä ilmastotoimia hiilineutraaliustavoitteen saamiseksi että haasteita, jotka vaikeuttavat siihen pääsyä. Työ liittyi Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta-hankkeeseen.
Tutkimuksessa laadittiin kysely, joka oli suunnattu Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisuusyrityksille. Tutkimustulosten keruussa käytetiin Webropolia. Kyselyyn vastasi yhteensä viisi yritystä, joten tulokset eivät antaneet tarkkaa kuvaa koko alueen toimialan ilmastotoimista.
Työn avulla pystyttiin osittain kartoittamaan ilmastotoimia sekä saatiin tietoa haasteista että kehittämistarpeista. Kyselyyn vastanneet yritykset toteuttivat jo tai olivat valmiita toteuttamaan hiilinegatiivisuutta koskevia muutoksia ja parannuksia lähivuosina. Suurimmiksi haasteiksi nousivat kustannukset ja epävarmuudet. Asiat, jotka edesauttoivat hiilijalanjäljen pienentämisessä, olivat tuet sekä kannusteet.
Yrityksen mahdollisuudet pienentää hiilijalanjälkeä riippuivat yrityksen toimintamuodosta, kapasiteetista, koosta, sekä mahdollisesti sijainnista, jossa laitos sijaitsi. Vaikka osa vastanneista ei ollut tietoinen alansa ilmastotoimista tai kokenut ilmastotoimia tarpeelliseksi, ilmastoasiat olivat kuitenkin jollain tavalla kaikkien mielessä ja yritykset olivat jo vastuullisemman toiminnan puolella tai halusivat olla sitä lähitulevaisuudessa.
Tämän työn tavoitteena oli tutkia Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisyritysten ilmastotoimia. Tavoite oli selvittää sekä ilmastotoimia hiilineutraaliustavoitteen saamiseksi että haasteita, jotka vaikeuttavat siihen pääsyä. Työ liittyi Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta-hankkeeseen.
Tutkimuksessa laadittiin kysely, joka oli suunnattu Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisuusyrityksille. Tutkimustulosten keruussa käytetiin Webropolia. Kyselyyn vastasi yhteensä viisi yritystä, joten tulokset eivät antaneet tarkkaa kuvaa koko alueen toimialan ilmastotoimista.
Työn avulla pystyttiin osittain kartoittamaan ilmastotoimia sekä saatiin tietoa haasteista että kehittämistarpeista. Kyselyyn vastanneet yritykset toteuttivat jo tai olivat valmiita toteuttamaan hiilinegatiivisuutta koskevia muutoksia ja parannuksia lähivuosina. Suurimmiksi haasteiksi nousivat kustannukset ja epävarmuudet. Asiat, jotka edesauttoivat hiilijalanjäljen pienentämisessä, olivat tuet sekä kannusteet.
Yrityksen mahdollisuudet pienentää hiilijalanjälkeä riippuivat yrityksen toimintamuodosta, kapasiteetista, koosta, sekä mahdollisesti sijainnista, jossa laitos sijaitsi. Vaikka osa vastanneista ei ollut tietoinen alansa ilmastotoimista tai kokenut ilmastotoimia tarpeelliseksi, ilmastoasiat olivat kuitenkin jollain tavalla kaikkien mielessä ja yritykset olivat jo vastuullisemman toiminnan puolella tai halusivat olla sitä lähitulevaisuudessa.