Elintarvikejätteiden erilliskeräyksen kirjaaminen ja vähentämisen keinot Ylivieskan seurakunnassa
Hietala, Mirjami (2023)
Hietala, Mirjami
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112431506
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112431506
Tiivistelmä
Mirjami Hietala
Elintarvikejätteen erilliskeräyksen kirjaaminen ja sen vähentämisen keinot Ylivieskan seurakunnassa ravintopalveluissa. .
Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Marraskuu 2023, 43 sivua.
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma. Opinnäytetyö AMK.
Julkaisun kieli: suomi
Julkaisulupa avoimessa verkossa: kyllä
Tiivistelmä
Kestävän kehityksen Agenda 2030 yhtenä tavoitteena on kulutus- ja toimintatapojen kestävyys. Kestävyyteen on pyrittävä toimintatapoja muuttamalla. Euroopan unionin komissio on vihreässä kehitysohjelmassa kiinnittänyt huomiota elintarvikehävikkiin. Ratkaisuksi on säädetty elintarvikejätteen erilliskeräysvelvoite, joka on säädetty uudistetussa jätelaissa (2021). Opinnäytetyön tavoitteena oli luona Ylivieskan seurakun-nalle toimiva elintarvikejätteen erilliskeräyksen taulukko. Opinnäytetyössä tutkittiin myös elintarvikejätteen vähentämistä toimipaikassa. Tutkimus toteutettiin laadullisena kehittämistutkimuksena, jota täydennettiin laadullisella teemahaastattelulla. Taulukoiden kehittämiseen osallistui koko työtiimi yhdessä tutkimuksen tekijän kanssa. Kolmen kuu-kauden taulukoiden käytön jälkeen tehtiin teemahaastattelu. Teemahaastattelussa kysyttiin taulukoiden käytettävyydestä ja sen herättämistä ajatuksista elintarvikejätteeseen. Taulukoiden käytön aloitusta helpotti koko työtiimin sitoutuneisuus. Työtiimin kanssa yhdessä kehiteltiin lyhennetyt termit erilliskeräyksen kaavakkeisiin. Kokeilujakson jälkeen vielä muokattiin taulukoita, koska niitä haluttiin selkeämmiksi. Teemahaastattelussa ilmeni, että kaikki tutkimukseen osallistuvat olivat jätteen kirjaamisen yhteydessä kiinnittäneet huomiota jätteen määrään. Tutkimukseen osallistujat ehdottivat erilaisia toimenpiteitä elintarvikejätteen vähentämiseen. Tutkimuksen tuloksissa selviää, että vaikka asia tuli osalle henkilökunnasta uutena, niin motivaatio kirjaamiseen oli erinomainen. Syömäkelpoisen elintarvikejätteen vähentämiseen työtiimi oli herännyt elintarvikejätteen kirjauksen yhteydessä. Tutkimuksessa yhteistyön tiivistäminen eri toimipisteiden välillä nähtiin ensisijaiseksi keinoksi vähentää elintarvikejätettä. Tutkimuksen tuloksena saatiin Ylivieskan ravintopalveluille jätelain mukainen toimiva elintarvikejätteen erilliskeräyksen taulukko. Taulukon laatiminen vaatii työyhteisöltä aikaa ja tutkimuksen tekijältä herkkyyttä kuunnella työyhteisöä. Tutkimuksen johtopäätöksenä todettiin, että huomion kiinnittäminen ruoan menekin ennustettavuuteen, yhteydenpito elintarviketilauksissa ja ruoan suosio on ensisijaisia keinoja vähentää elintarvikejätettä. Seuraavaksi tutkimuksen aiheeksi voisi ottaa sähköisen taulukoinnin elintarvikejättee-seen, asiakaskyselyn vaikutukset elintarvikejätteeseen. Taulukoita ja tutkimuksen tuloksia voi hyödyntää muissakin pienissä laitoskeittiöissä ja etenkin seurakunnissa. Avainsanat (asiasanat)
Elintarvikejätteen erilliskeräys, jätelaki 2021, kestävä kehitys, ruokahävikki, syömäkelpoinen jäte
Esim. opinnäytetyön liitteen salassapitoperuste, ks. raportointiohjeen luku 4.1.2
Elintarvikejätteen erilliskeräyksen kirjaaminen ja sen vähentämisen keinot Ylivieskan seurakunnassa ravintopalveluissa. .
Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Marraskuu 2023, 43 sivua.
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma. Opinnäytetyö AMK.
Julkaisun kieli: suomi
Julkaisulupa avoimessa verkossa: kyllä
Tiivistelmä
Kestävän kehityksen Agenda 2030 yhtenä tavoitteena on kulutus- ja toimintatapojen kestävyys. Kestävyyteen on pyrittävä toimintatapoja muuttamalla. Euroopan unionin komissio on vihreässä kehitysohjelmassa kiinnittänyt huomiota elintarvikehävikkiin. Ratkaisuksi on säädetty elintarvikejätteen erilliskeräysvelvoite, joka on säädetty uudistetussa jätelaissa (2021). Opinnäytetyön tavoitteena oli luona Ylivieskan seurakun-nalle toimiva elintarvikejätteen erilliskeräyksen taulukko. Opinnäytetyössä tutkittiin myös elintarvikejätteen vähentämistä toimipaikassa. Tutkimus toteutettiin laadullisena kehittämistutkimuksena, jota täydennettiin laadullisella teemahaastattelulla. Taulukoiden kehittämiseen osallistui koko työtiimi yhdessä tutkimuksen tekijän kanssa. Kolmen kuu-kauden taulukoiden käytön jälkeen tehtiin teemahaastattelu. Teemahaastattelussa kysyttiin taulukoiden käytettävyydestä ja sen herättämistä ajatuksista elintarvikejätteeseen. Taulukoiden käytön aloitusta helpotti koko työtiimin sitoutuneisuus. Työtiimin kanssa yhdessä kehiteltiin lyhennetyt termit erilliskeräyksen kaavakkeisiin. Kokeilujakson jälkeen vielä muokattiin taulukoita, koska niitä haluttiin selkeämmiksi. Teemahaastattelussa ilmeni, että kaikki tutkimukseen osallistuvat olivat jätteen kirjaamisen yhteydessä kiinnittäneet huomiota jätteen määrään. Tutkimukseen osallistujat ehdottivat erilaisia toimenpiteitä elintarvikejätteen vähentämiseen. Tutkimuksen tuloksissa selviää, että vaikka asia tuli osalle henkilökunnasta uutena, niin motivaatio kirjaamiseen oli erinomainen. Syömäkelpoisen elintarvikejätteen vähentämiseen työtiimi oli herännyt elintarvikejätteen kirjauksen yhteydessä. Tutkimuksessa yhteistyön tiivistäminen eri toimipisteiden välillä nähtiin ensisijaiseksi keinoksi vähentää elintarvikejätettä. Tutkimuksen tuloksena saatiin Ylivieskan ravintopalveluille jätelain mukainen toimiva elintarvikejätteen erilliskeräyksen taulukko. Taulukon laatiminen vaatii työyhteisöltä aikaa ja tutkimuksen tekijältä herkkyyttä kuunnella työyhteisöä. Tutkimuksen johtopäätöksenä todettiin, että huomion kiinnittäminen ruoan menekin ennustettavuuteen, yhteydenpito elintarviketilauksissa ja ruoan suosio on ensisijaisia keinoja vähentää elintarvikejätettä. Seuraavaksi tutkimuksen aiheeksi voisi ottaa sähköisen taulukoinnin elintarvikejättee-seen, asiakaskyselyn vaikutukset elintarvikejätteeseen. Taulukoita ja tutkimuksen tuloksia voi hyödyntää muissakin pienissä laitoskeittiöissä ja etenkin seurakunnissa. Avainsanat (asiasanat)
Elintarvikejätteen erilliskeräys, jätelaki 2021, kestävä kehitys, ruokahävikki, syömäkelpoinen jäte
Esim. opinnäytetyön liitteen salassapitoperuste, ks. raportointiohjeen luku 4.1.2