Ikääntyneen hyvä ravitsemus : opas hoitotyön tueksi ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköihin
Heikkilä, Camilla; Holmström, Julia (2023)
Heikkilä, Camilla
Holmström, Julia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112030326
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112030326
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Camilla Heikkilä & Julia Holmström
Ikääntyneen hyvä ravitsemus – opas hoitotyön tueksi ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköihin
37 sivua ja 3 liitettä
Syksy 2023
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeatutkinto
Sairaanhoitaja (AMK), Terveydenhoitaja (AMK)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ikääntyneiden ravitsemukseen liittyvä opas ikääntyneiden parissa työskentelevän hoitohenkilökunnan käyttöön tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Tavoitteena oli lisätä oppaamme kautta tietoa hoitohenkilökunnalle ikääntyneen ravitsemuksesta ja siten edistää suositusten mukaista ikääntyneiden ravitsemuksen toteutumista käytännön hoitotyössä tehostetun palveluasumisen yksiköissä.
Yhteistyötaho toivoi oppaasta selkeää, helppolukuista, käytännönläheistä sekä hoitotyön tarpeeseen vastaavaa. Oppaan suunnittelussa pyrittiin huomioimaan hoitohenkilökunnan näkökulma aiheiden valinnassa. Opas toteutettiin sähköisessä muodossa, jotta se olisi helppo jakaa sähköisesti eri yksiköihin ja tulostaa kirjallisena.
Opas on jaettu aiheittain kahdeksaan lukuun, joita ovat ”Ravitsemuksen merkitys ikääntyneelle”, ”Ruokailun järjestäminen”, ”Ruokailun merkitys ikääntyneelle”, ”Ikääntyneen tukeminen ruokailutilanteessa”, ”Vajaaravitsemus – mikä se on”, ”Vajaaravitsemuksen tunnistaminen”, ”Ikääntyneen ravitsemuksen arviointi” sekä ”Vajaaravitsemuksen hoito”. Oppaan loppuun on koottu erilaisia vinkkejä ruokailutilanteisiin liittyviin ongelmatilanteisiin sekä lisäluettavaa aiheeseen liittyen. Oppaassa on käytetty kieliasultaan selkeää, yksinkertaista kieltä ja siihen on tarkoituksella liitetty paljon kuvia elävöittämään ja keventämään tekstiä.
Oppaasta kerättiin palautetta Koivukylän ja Malminiityn hoivakotien hoitohenkilökunnalta. Opasta pidettiin riittävän selkeänä ja sisältävän sopivan määrän tekstiä ja kuvia. Suuri osa vastaajista koki saaneensa oppaasta uutta tietoa. Avoimesta palautteesta saatujen kehittämisehdotusten pohjalta opasta muokattiin lopulliseen muotoon.
Oppaan kautta hoitohenkilökunta saa perustietoa ikääntyneen hyvästä ravitsemuksen toteuttamisesta. Ravitsemusosaaminen on tärkeää, jotta voidaan edistää ikääntyneen terveyttä, toimintakykyä ja ehkäistä vajaaravitsemusta ja siihen liittyviä yhteiskunnallisia kustannuksia tulevaisuudessa.
Asiasanat: hoitohenkilöstö, ikääntyneet, ravitsemus, ravitsemussuositukset, ruokailu, tehostettu palveluasuminen ABSTRACT
Camilla Heikkilä & Julia Holmström
Good nutrition for the elderly - a guidebook to support nursing work in intensive service housing units for the elderly
37 p., 3 appendices
Autumn 2023
Diaconia University of Applied Sciences
Bachelor’s Degree Program in Health Care
Bachelor's Degree in Health Care, Public Health Care
The purpose of this thesis was to plan a guidebook about nutrition for the elderly. The guidebook is aimed at nursing staff working in intensive service housing units. The goal was to increase the knowledge of the nursing staff about nutrition for the elderly and thus promote the implementation of the recommendations concerning nutrition in intensive service housing units.
The guidebook was expected to be easy to read and practical and to meet the nursing care needs. During the planning of the guidebook's chapters, the views of the nursing staff were taken into consideration. The guidebook was executed digitally so that it can be distributed digitally among different units, and it can also be printed out.
The guidebook is divided into eight chapters which are: “The significance of nutrition for the elderly”, “Dining arrangements”, “The significance of dining for the elderly”, “Supporting the elderly in dining situations”, “Malnutrition – what it is”, “Recognition of malnutrition”, “Assessment of nutrition in the elderly” and “Treatment of malnutrition”. At the end of the guidebook, pointers were gathered for dealing with problems concerning dining situations as well as additional reading related to the subject. Explicit, simple language was used for the guidebook and a lot of pictures were purposely added to enliven and lighten the text.
Feedback was gathered from the nursing staff of Koivukylä and Malminiitty nursing homes. The guidebook was considered easy to read and contained the proper amount of text and pictures. Most of the respondents felt that they gained new knowledge from the guidebook. Based on the suggestions for improvements in the open response section of the questionnaire, changes were made to the final version of the guidebook.
The nursing staff will gain basic information about implementing good nutrition for the elderly from the guidebook. Knowledge about nutrition is important to be able to further good health and able-bodiedness in the elderly and prevent malnourishment and its societal expenses in the future.
Keywords: dietary guidelines, eating arrangement, elderly, nursing staff, nutrition, service housing with 24-hour assistance
Camilla Heikkilä & Julia Holmström
Ikääntyneen hyvä ravitsemus – opas hoitotyön tueksi ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköihin
37 sivua ja 3 liitettä
Syksy 2023
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeatutkinto
Sairaanhoitaja (AMK), Terveydenhoitaja (AMK)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ikääntyneiden ravitsemukseen liittyvä opas ikääntyneiden parissa työskentelevän hoitohenkilökunnan käyttöön tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Tavoitteena oli lisätä oppaamme kautta tietoa hoitohenkilökunnalle ikääntyneen ravitsemuksesta ja siten edistää suositusten mukaista ikääntyneiden ravitsemuksen toteutumista käytännön hoitotyössä tehostetun palveluasumisen yksiköissä.
Yhteistyötaho toivoi oppaasta selkeää, helppolukuista, käytännönläheistä sekä hoitotyön tarpeeseen vastaavaa. Oppaan suunnittelussa pyrittiin huomioimaan hoitohenkilökunnan näkökulma aiheiden valinnassa. Opas toteutettiin sähköisessä muodossa, jotta se olisi helppo jakaa sähköisesti eri yksiköihin ja tulostaa kirjallisena.
Opas on jaettu aiheittain kahdeksaan lukuun, joita ovat ”Ravitsemuksen merkitys ikääntyneelle”, ”Ruokailun järjestäminen”, ”Ruokailun merkitys ikääntyneelle”, ”Ikääntyneen tukeminen ruokailutilanteessa”, ”Vajaaravitsemus – mikä se on”, ”Vajaaravitsemuksen tunnistaminen”, ”Ikääntyneen ravitsemuksen arviointi” sekä ”Vajaaravitsemuksen hoito”. Oppaan loppuun on koottu erilaisia vinkkejä ruokailutilanteisiin liittyviin ongelmatilanteisiin sekä lisäluettavaa aiheeseen liittyen. Oppaassa on käytetty kieliasultaan selkeää, yksinkertaista kieltä ja siihen on tarkoituksella liitetty paljon kuvia elävöittämään ja keventämään tekstiä.
Oppaasta kerättiin palautetta Koivukylän ja Malminiityn hoivakotien hoitohenkilökunnalta. Opasta pidettiin riittävän selkeänä ja sisältävän sopivan määrän tekstiä ja kuvia. Suuri osa vastaajista koki saaneensa oppaasta uutta tietoa. Avoimesta palautteesta saatujen kehittämisehdotusten pohjalta opasta muokattiin lopulliseen muotoon.
Oppaan kautta hoitohenkilökunta saa perustietoa ikääntyneen hyvästä ravitsemuksen toteuttamisesta. Ravitsemusosaaminen on tärkeää, jotta voidaan edistää ikääntyneen terveyttä, toimintakykyä ja ehkäistä vajaaravitsemusta ja siihen liittyviä yhteiskunnallisia kustannuksia tulevaisuudessa.
Asiasanat: hoitohenkilöstö, ikääntyneet, ravitsemus, ravitsemussuositukset, ruokailu, tehostettu palveluasuminen
Camilla Heikkilä & Julia Holmström
Good nutrition for the elderly - a guidebook to support nursing work in intensive service housing units for the elderly
37 p., 3 appendices
Autumn 2023
Diaconia University of Applied Sciences
Bachelor’s Degree Program in Health Care
Bachelor's Degree in Health Care, Public Health Care
The purpose of this thesis was to plan a guidebook about nutrition for the elderly. The guidebook is aimed at nursing staff working in intensive service housing units. The goal was to increase the knowledge of the nursing staff about nutrition for the elderly and thus promote the implementation of the recommendations concerning nutrition in intensive service housing units.
The guidebook was expected to be easy to read and practical and to meet the nursing care needs. During the planning of the guidebook's chapters, the views of the nursing staff were taken into consideration. The guidebook was executed digitally so that it can be distributed digitally among different units, and it can also be printed out.
The guidebook is divided into eight chapters which are: “The significance of nutrition for the elderly”, “Dining arrangements”, “The significance of dining for the elderly”, “Supporting the elderly in dining situations”, “Malnutrition – what it is”, “Recognition of malnutrition”, “Assessment of nutrition in the elderly” and “Treatment of malnutrition”. At the end of the guidebook, pointers were gathered for dealing with problems concerning dining situations as well as additional reading related to the subject. Explicit, simple language was used for the guidebook and a lot of pictures were purposely added to enliven and lighten the text.
Feedback was gathered from the nursing staff of Koivukylä and Malminiitty nursing homes. The guidebook was considered easy to read and contained the proper amount of text and pictures. Most of the respondents felt that they gained new knowledge from the guidebook. Based on the suggestions for improvements in the open response section of the questionnaire, changes were made to the final version of the guidebook.
The nursing staff will gain basic information about implementing good nutrition for the elderly from the guidebook. Knowledge about nutrition is important to be able to further good health and able-bodiedness in the elderly and prevent malnourishment and its societal expenses in the future.
Keywords: dietary guidelines, eating arrangement, elderly, nursing staff, nutrition, service housing with 24-hour assistance