Saarioinen Oy:n aistinvaraisen arviointiraadin kehittäminen
Mustonen, Linda (2023)
Mustonen, Linda
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304175377
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304175377
Tiivistelmä
Saarioinen Oy on yksi Suomen suurimmista ja johtavista valmisruokataloista, jonka laadunvarmistus näyttelee hyvin suurta roolia tuotteiden erinomaisen laadun ja tinkimättömän herkullisuuden varmistamiseksi. Saarioinen Oy:n aistinvaraiset arviointiraadit arvioivat säännöllisesti tuotteiden aistittavia ominaisuuksia. Yrityksen yhtenäisissä toimintatavoissa ja raadeista saadun tiedon hyödyntämisessä ja dokumentoinnissa on kuitenkin kehitettävää. Opinnäytetyö keskittyy tarjoamaan kehitysideoita toimivien ja yhtenäisten toimintatapojen parantamiseksi kunkin tehdaspaikkakunnan tarpeet huomioiden.
Opinnäytetyön kirjallisuuskatsaus käsittelee elintarvikkeiden aistinvaraisen arvioinnin keskiössä olevia teemoja, kuten elintarvikkeiden aistittavia ominaisuuksia ja aistinvaraiseen arviointiin osallistuvien arvioijien ja testinjärjestäjien koulutusta. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käsitellään aistinvaraiseen arviointiin soveltuvia erilaisia menetelmiä ja pohditaan aistinvaraisen arvioinnin tilojen vaikutusta luotettavan testituloksen syntymiseen.
Opinnäytetyön tutkimuksellinen osa toteutettiin kysely- ja haastattelututkimuksina, joissa yrityksen eri organisaatiotasojen edustajien näkemyksiä analysoitiin muun muassa yhtenäisten toimintatapojen luomisesta tehdaspaikkakuntien välille, ja mahdollisista kehitystarpeista liittyen aistinvaraisen arviointiraadin toimintaan. Tutkimuksien mukaan suurimmat kehitystarpeet liittyivät aistinvaraista arviointia toteuttavien henkilöiden koulutukseen ja tuotespesifikaatioiden sekä aistinvaraisesta arviointiraadista saadun datan hyödyntämiseen.
Opinnäytetyön kirjallisuuskatsaus käsittelee elintarvikkeiden aistinvaraisen arvioinnin keskiössä olevia teemoja, kuten elintarvikkeiden aistittavia ominaisuuksia ja aistinvaraiseen arviointiin osallistuvien arvioijien ja testinjärjestäjien koulutusta. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käsitellään aistinvaraiseen arviointiin soveltuvia erilaisia menetelmiä ja pohditaan aistinvaraisen arvioinnin tilojen vaikutusta luotettavan testituloksen syntymiseen.
Opinnäytetyön tutkimuksellinen osa toteutettiin kysely- ja haastattelututkimuksina, joissa yrityksen eri organisaatiotasojen edustajien näkemyksiä analysoitiin muun muassa yhtenäisten toimintatapojen luomisesta tehdaspaikkakuntien välille, ja mahdollisista kehitystarpeista liittyen aistinvaraisen arviointiraadin toimintaan. Tutkimuksien mukaan suurimmat kehitystarpeet liittyivät aistinvaraista arviointia toteuttavien henkilöiden koulutukseen ja tuotespesifikaatioiden sekä aistinvaraisesta arviointiraadista saadun datan hyödyntämiseen.