Bakteerivalmisteet lietelannan lisäaineena: Astiakoe teknisten ominaisuuksien muutoksien selvittämiseksi naudan lietelannalla
Nyman, Silas (2023)
Nyman, Silas
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303223976
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303223976
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli tutkia lietelantabakteerien vaikutusta naudan lietelannan teknisiin ominaisuuksiin ja ravinnepitoisuuksiin. Idea opinnäytetyön aiheesta tuli tekijälle tutulta maatalousyrittäjältä, jolla oli navetassaan ongelmia lietteen liikkumisessa.
Lietelantaa syntyy suomalaisessa maataloudessa suuria määriä vuosittain. Pahimmillaan lietelanta voi olla kuivaa ja jäykkää ja aiheuttaa näin ollen ongelmia lietteen käsittelyssä lietekanavien tukkeutumisen takia. Lietteen tehostamiseen on olemassa bakteerivalmisteita, joiden tarkoituksena on hajottaa lietteen vaikeammin hajoavia osia ja muuttaa liete juoksevammaksi. Näin ollen lietteestä tulee tasalaatuisempaa, käsittely helpottuu ja myös mahdollisia lietekanavien tukkeutumisia voidaan välttää. Myös lietteen ravinteiden käyttökelpoisuuden kasvintuotannossa väitetään parantuvan bakteerikäsittelyllä.
Lietelantabakteerien vaikutusta tutkittiin kesällä 2022 astiakokeessa, jossa oli mukana kaksi eri bakteerikäsittelyä ja niitä vertailtiin käsittelemättömään kontrolliin. Kokeessa mukana olleet bakteerivalmisteet olivat OxyG Agri ja Slurryking Gold. Bakteerit lisättiin astioihin aloitusvaiheessa ja lietettä lisättiin viikoittain sekoittamatta sisältöä. Astiakokeesta tehtiin aloitusvaiheessa ja lopetusvaiheessa siivilöintikoe, lanta-analyysi ja myös aistinvarainen arvio. Yksi astia kutakin käsittelyä jätettiin seisomaan kuukaudeksi varsinaisen kokeen lopettamisen jälkeen ja niistä tehtiin siivilöintikoe ja aistinvarainen arvio.
Astiakokeesta saatiin tuloksia, joiden perusteella bakteerikäsittelyllä voidaan saavuttaa tasalaatuisempaa, helpommin käsiteltävää lietettä. Tulokset olivat selkeitä siivilöintikokeen osalta. Lanta-analyysissä ei havaittu merkittäviä muutoksia bakteerikäsittelyistä huolimatta. Kuten muualla maailmalla tehdyissä kokeissa, tässäkään kokeessa tulokset eivät olleet yhtä selkeitä kuin mitä valmistajat kertovat. Muutokset teknisissä ominaisuuksissa ja rakenteessa puoltavat kuitenkin jo itsessään bakteerikäsittelyn käyttöä.
Lietelantaa syntyy suomalaisessa maataloudessa suuria määriä vuosittain. Pahimmillaan lietelanta voi olla kuivaa ja jäykkää ja aiheuttaa näin ollen ongelmia lietteen käsittelyssä lietekanavien tukkeutumisen takia. Lietteen tehostamiseen on olemassa bakteerivalmisteita, joiden tarkoituksena on hajottaa lietteen vaikeammin hajoavia osia ja muuttaa liete juoksevammaksi. Näin ollen lietteestä tulee tasalaatuisempaa, käsittely helpottuu ja myös mahdollisia lietekanavien tukkeutumisia voidaan välttää. Myös lietteen ravinteiden käyttökelpoisuuden kasvintuotannossa väitetään parantuvan bakteerikäsittelyllä.
Lietelantabakteerien vaikutusta tutkittiin kesällä 2022 astiakokeessa, jossa oli mukana kaksi eri bakteerikäsittelyä ja niitä vertailtiin käsittelemättömään kontrolliin. Kokeessa mukana olleet bakteerivalmisteet olivat OxyG Agri ja Slurryking Gold. Bakteerit lisättiin astioihin aloitusvaiheessa ja lietettä lisättiin viikoittain sekoittamatta sisältöä. Astiakokeesta tehtiin aloitusvaiheessa ja lopetusvaiheessa siivilöintikoe, lanta-analyysi ja myös aistinvarainen arvio. Yksi astia kutakin käsittelyä jätettiin seisomaan kuukaudeksi varsinaisen kokeen lopettamisen jälkeen ja niistä tehtiin siivilöintikoe ja aistinvarainen arvio.
Astiakokeesta saatiin tuloksia, joiden perusteella bakteerikäsittelyllä voidaan saavuttaa tasalaatuisempaa, helpommin käsiteltävää lietettä. Tulokset olivat selkeitä siivilöintikokeen osalta. Lanta-analyysissä ei havaittu merkittäviä muutoksia bakteerikäsittelyistä huolimatta. Kuten muualla maailmalla tehdyissä kokeissa, tässäkään kokeessa tulokset eivät olleet yhtä selkeitä kuin mitä valmistajat kertovat. Muutokset teknisissä ominaisuuksissa ja rakenteessa puoltavat kuitenkin jo itsessään bakteerikäsittelyn käyttöä.