Päiväkotiruoan kehittäminen: ruokalistasuunnittelu ja reseptinkehitys Kauhajoen ruokapalveluille. Case: Ruoka-askel
Roumio, Ella (2022)
Roumio, Ella
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524021
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524021
Tiivistelmä
Kestävä ruoka on turvallista, terveellistä ja herkullista. Kestävä ruokaketju huomioi myös ruokatuotannon ekologiset ja eettiset osa-alueet (Martat, i.a.). Kun syödään kestävästi, pidetään huoli paitsi omasta hyvinvoinnista sekä ympäristöstä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella Kauhajoen ruokapalveluille ja Pikku Äijä- päiväkodille muokattu ruokalista, jossa toteutuvat Ruoka-askel-hankkeen mukaiset tavoitteet. Hankkeen toiminnan periaatteena ja tavoitteena oli kehittää kestävä toimintamalli, joka samalla tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää varhaiskasvatuksen ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia (Ruoka-askel, 2021). Ruokalistasuunnittelun lisäksi työn tavoitteena oli kehittää reseptiikkaa, jotta hankkeen tavoitteiden mukaisesti suunniteltu ruokalista voidaan toteuttaa käytännössä. Tässä työssä erityistavoitteena oli keskittyä päiväkodin välipalalistaan ja sen kehittämiseen.
Työssä kehitettiin ruokalistasuunnittelun ja reseptinkehityksen avulla välipalalistaa ja välipaloja. Tarkoituksena oli valmistaa välipaloista maidottomat versiot ja vastata näin Ruoka-askel-hankkeen tavoitteisiin. Tuotekehityksen aikaansaannoksia arvioitiin aistittavan laadun arviointimenetelmin. Tuloksena saatiin kehiteltyä uusi välipalalista sekä makuraadeista saatujen tulosten perusteella saatiin luotua kuusi uutta maidotonta välipalareseptiä.
Opinnäytetyössä kehitettiin kuusi hankkeen tavoitteisiin sopivaa uutta, kestävää kehitystä tukevaa välipalareseptiä. Kehitetyt reseptit olivat hedelmä- ja marjasmoothie, mangorahka, mangojogurtti, tropiikkihyve ja mangovispipuuro. Uusi välipalalista koostettiin niin, että kehitetyt välipalareseptit sopivat osaksi ilmastoystävällisemmäksi kehitettyä ruokalistaa. Ruokalistalla huomioitiin ilmastokestävyyden lisäksi varhaiskasvatuksen ruokailusuositus ja sen ravitsemustavoitteet.
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella Kauhajoen ruokapalveluille ja Pikku Äijä- päiväkodille muokattu ruokalista, jossa toteutuvat Ruoka-askel-hankkeen mukaiset tavoitteet. Hankkeen toiminnan periaatteena ja tavoitteena oli kehittää kestävä toimintamalli, joka samalla tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää varhaiskasvatuksen ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia (Ruoka-askel, 2021). Ruokalistasuunnittelun lisäksi työn tavoitteena oli kehittää reseptiikkaa, jotta hankkeen tavoitteiden mukaisesti suunniteltu ruokalista voidaan toteuttaa käytännössä. Tässä työssä erityistavoitteena oli keskittyä päiväkodin välipalalistaan ja sen kehittämiseen.
Työssä kehitettiin ruokalistasuunnittelun ja reseptinkehityksen avulla välipalalistaa ja välipaloja. Tarkoituksena oli valmistaa välipaloista maidottomat versiot ja vastata näin Ruoka-askel-hankkeen tavoitteisiin. Tuotekehityksen aikaansaannoksia arvioitiin aistittavan laadun arviointimenetelmin. Tuloksena saatiin kehiteltyä uusi välipalalista sekä makuraadeista saatujen tulosten perusteella saatiin luotua kuusi uutta maidotonta välipalareseptiä.
Opinnäytetyössä kehitettiin kuusi hankkeen tavoitteisiin sopivaa uutta, kestävää kehitystä tukevaa välipalareseptiä. Kehitetyt reseptit olivat hedelmä- ja marjasmoothie, mangorahka, mangojogurtti, tropiikkihyve ja mangovispipuuro. Uusi välipalalista koostettiin niin, että kehitetyt välipalareseptit sopivat osaksi ilmastoystävällisemmäksi kehitettyä ruokalistaa. Ruokalistalla huomioitiin ilmastokestävyyden lisäksi varhaiskasvatuksen ruokailusuositus ja sen ravitsemustavoitteet.