Ravintoloiden lähiruoan hankinnan haasteet: pitkittäistutkimus aiheen käsittelystä Helsingin Sanomissa vuosina 2000-2021
Jylhä, Emilia (2022)
Jylhä, Emilia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060816486
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060816486
Tiivistelmä
Pitkittäistutkimuksen päätavoitteena oli parantaa sekä maatilojen että lähiruoan asemaa yhteiskunnassa. Aihetta lähestyttiin ravintoloiden näkökulmasta. Tutkimuksen kohteeksi valittiin ravintoloiden lähiruoan hankinnan haasteet. Haasteita selvitettiin laadullisen menetelmän avulla käyttäen sisällönanalyysiä, analyysin kohteena olivat Helsingin Sanomien artikkelit vuosilta 2000–2021. Artikkeleiden aiheina olivat ravintolat ja lähiruoka. Haasteita selvittääkseen päätutkimuskysymykseksi valikoitui ”Mitä haasteita liittyy ravintoloiden lähiruoan tilaamiseen Helsingin Sanomien artikkeleiden perusteella?”. Lisäksi kaksi muuta kysymystä laadittiin avuksi; ”Millä sävyllä artikkeleissa kirjotettiin aiheesta?” sekä ”Miten tärkeänä kestävä kehitys nähdään ravintola-alalla?” Laadullisen sisällönanalyysin lisäksi käytettiin kvantifiointia hahmottamaan artikkeleiden tyyppien ja toimijoiden määriä. Tutkimustulosten perusteella ravintoloiden lähiruoan hankintaan liittyi useita haasteita. Haasteisiin lukeutui isojen markettiketjujen liika valta, hankintalain tiukka tulkitseminen, tarvittavien raaka-aineiden määrän suuruus ja tuottajien markkinoinnin puute. Aineistoa analysoitaessa kestävän kehityksen näkökulmasta,
tärkeänä pidettiin jätteen ja veden kulutuksen vähentämistä, ympäristön vaalimista, ruoan eettisyyttä sekä hiilijalanjäljen vähentämistä. Kestävän kehityksen ollessa näin pinnalla artikkeleiden kirjoituksissa voidaan sanoa, että ravintolat pitävät aihetta hyvinkin tärkeänä nykypäivänä. Vaikka haasteita löydettiin useita, artikkeleissa kirjoitussävy oli pääasiallisesti positiivinen. Myös ambivalentteja tapauksia aineistosta löytyi reilusti. Negatiivisia kirjoituksia oli vain muutama, kokonaan neutraaleja artikkeleita ei tullut vastaan ollenkaan. Artikkeleiden toimijoiksi nousivat esiin asiantuntijat, toimittajat, tutkijat, kauppiaat, tuottajat, ravintolat, kuluttajat sekä viranomaiset. Eniten aineistossa kuultiin ravintoloita ja viranomaisia. Haasteiden esille tuominen mahdollistaa monia jatkotutkimuksia, kuten kuinka paljon hankintojen ostopäätökseen vaikuttavat lähitilojen tuotantovolyymi, tuotteiden hinta, tuotteiden markkinoinnin puute tai hankintoihin liittyvän lainsäädännön tulkinta. Tutkimuksissa tulisi myös käyttää laajemmin tiedotusvälineitä.
Myös aiheen tutkiminen kansanvälisellä tasolla antaisi laajemman näkökulman.
tärkeänä pidettiin jätteen ja veden kulutuksen vähentämistä, ympäristön vaalimista, ruoan eettisyyttä sekä hiilijalanjäljen vähentämistä. Kestävän kehityksen ollessa näin pinnalla artikkeleiden kirjoituksissa voidaan sanoa, että ravintolat pitävät aihetta hyvinkin tärkeänä nykypäivänä. Vaikka haasteita löydettiin useita, artikkeleissa kirjoitussävy oli pääasiallisesti positiivinen. Myös ambivalentteja tapauksia aineistosta löytyi reilusti. Negatiivisia kirjoituksia oli vain muutama, kokonaan neutraaleja artikkeleita ei tullut vastaan ollenkaan. Artikkeleiden toimijoiksi nousivat esiin asiantuntijat, toimittajat, tutkijat, kauppiaat, tuottajat, ravintolat, kuluttajat sekä viranomaiset. Eniten aineistossa kuultiin ravintoloita ja viranomaisia. Haasteiden esille tuominen mahdollistaa monia jatkotutkimuksia, kuten kuinka paljon hankintojen ostopäätökseen vaikuttavat lähitilojen tuotantovolyymi, tuotteiden hinta, tuotteiden markkinoinnin puute tai hankintoihin liittyvän lainsäädännön tulkinta. Tutkimuksissa tulisi myös käyttää laajemmin tiedotusvälineitä.
Myös aiheen tutkiminen kansanvälisellä tasolla antaisi laajemman näkökulman.