"Kasvun Ihme"; Kestävä lavakasvatus vanhusten viriketoimintana
Kytölä, Sofia; Jaatinen, Mari (2022)
Kytölä, Sofia
Jaatinen, Mari
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205169551
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205169551
Tiivistelmä
Muuramen Koskikodin asukkaiden viriketoimintaa haluttiin uudistaa ja kehittää mielekkääksi toiminnaksi talon asukkaille. Tehostetun palveluasumisen yksikössä viriketoiminnan tulisi tukea vanhusten liikkumiskykyä, tarjota uusia virikkeitä sekä ylläpitää ja vahvistaa vanhusten toimintakykyä. Koronarajoitusten vuoksi talon ulkopuoliset vierailijat eivät päässeet järjestämään viriketoimintaa tai muita tapahtumia talon sisällä.
Toimeksiantaja Jyväskylän Hoivapalvelut Oy toivoi uuden viriketoiminnan tapahtuvan ulkona turvallisesti talon asukkaiden kesken. Ideoinnin sekä kartoitus haastatteluiden kautta päädyimme toteuttamaan kestävän kehityksen mukaista lavakasvattamista hyödyntäen Slow Food-filosofiaa Muuramen Koskikodilla. Moni talon asukas oli harrastanut aikaisemmin puutarhanhoitoa sekä elänyt omavaraisesti. Haastatteluiden perusteella ideaa pidettiin varteenotettavana ja toteuttamiskelpoisena. Viriketoimintaa kehitettiin haastatteluiden, havainnoin sekä dokumentoinnin keinoin ja tutkimusmenetelmäksi muodostui kehittämistutkimus. Kehittämiskohteena oli uusi ulkona tapahtuva viriketoiminta. Projekti sai nimekseen Kasvun Ihme. Projektin avulla selvitettiin myös, miten Koskikodin keittiö voi hyödyntää satoa ruuanlaitossa. Asukkaat pääsivät osallistumaan koko kasvuprosessin ajan pitkäkestoiseen viriketoimintaan oman toimintakykynsä edellyttämällä tavalla. Keittiö pystyi hyödyntämään satoa lähes päivittäin ja itsekasvatetut kasvikset herättivät asukkaiden ruokahalua. Kestävän kehityksen mukaista lavakasvatusta ja Slow Food-filosofiaa voidaan jatkossakin käyttää viriketoimintana erilaisissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä.
Toimeksiantaja Jyväskylän Hoivapalvelut Oy toivoi uuden viriketoiminnan tapahtuvan ulkona turvallisesti talon asukkaiden kesken. Ideoinnin sekä kartoitus haastatteluiden kautta päädyimme toteuttamaan kestävän kehityksen mukaista lavakasvattamista hyödyntäen Slow Food-filosofiaa Muuramen Koskikodilla. Moni talon asukas oli harrastanut aikaisemmin puutarhanhoitoa sekä elänyt omavaraisesti. Haastatteluiden perusteella ideaa pidettiin varteenotettavana ja toteuttamiskelpoisena. Viriketoimintaa kehitettiin haastatteluiden, havainnoin sekä dokumentoinnin keinoin ja tutkimusmenetelmäksi muodostui kehittämistutkimus. Kehittämiskohteena oli uusi ulkona tapahtuva viriketoiminta. Projekti sai nimekseen Kasvun Ihme. Projektin avulla selvitettiin myös, miten Koskikodin keittiö voi hyödyntää satoa ruuanlaitossa. Asukkaat pääsivät osallistumaan koko kasvuprosessin ajan pitkäkestoiseen viriketoimintaan oman toimintakykynsä edellyttämällä tavalla. Keittiö pystyi hyödyntämään satoa lähes päivittäin ja itsekasvatetut kasvikset herättivät asukkaiden ruokahalua. Kestävän kehityksen mukaista lavakasvatusta ja Slow Food-filosofiaa voidaan jatkossakin käyttää viriketoimintana erilaisissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä.