Ikääntyneiden ruoan laatu, ruokailu ja ravitsemustilan seuranta palveluasumisessa
Rahja, Saara; Niutanen, Susanna (2013)
Rahja, Saara
Niutanen, Susanna
Vaasan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112518030
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112518030
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ikääntyneen palveluasumisen asiakkaan kokemuksia ruoan laadusta, ruokailun onnistumisesta ja ravitsemustilan seurannasta. Tutkimus tehtiin kahdessa eri palveluasumisen yksikössä. Vastauslomakkeita jaettiin 75 asukkaalle, joista 44 palautti lomakkeen. Vastausprosentiksi tuli 59.
Tutkimuksen teoreettinen viitekehys kuvailee ikääntyneen ravitsemusta ja sen erityispiirteitä sekä ravitsemuksen seurantaa. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla kahden viikon aikana helmikuussa 2013. Monivalintakysymykset analysoitiin Windows Excel –ohjelman avulla. Avointen kysymysten analysoinnissa käytettiin induktiivista sisällön analyysia.
Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että ikääntynyt palveluasumisen asukas koki ruokaansa ja ruokailuunsa liittyvät asiat keskimäärin hyväksi. Ruoan koettiin olevan maistuvaa ja ruokailutilanteen miellyttävä. Valinnanvaraa ruokien suhteen olisi toivottu olevan enemmän. Tutkimustulosten perusteella ikääntyneen ravitsemuksen seurannassa oli puutteita ikääntyneen oman kokemuksen mukaan. Moni ikääntynyt kertoi, että heidän painoaan tai ravitsemustilaansa ei seurata säännöllisesti. Ravitsemuksen seurannassa olisi siis kehitettävää.
Jatkotutkimusaiheina voisi toteuttaa saman tutkimuksen uudelleen muutaman vuoden päästä ja katsoa onko vastauksiin tullut muutosta. Ravitsemuksen seuraamista voisi tutkia myös hoitohenkilökunnan näkökulmasta ja selvittää kuinka he asian kokevat.
Tutkimuksen teoreettinen viitekehys kuvailee ikääntyneen ravitsemusta ja sen erityispiirteitä sekä ravitsemuksen seurantaa. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla kahden viikon aikana helmikuussa 2013. Monivalintakysymykset analysoitiin Windows Excel –ohjelman avulla. Avointen kysymysten analysoinnissa käytettiin induktiivista sisällön analyysia.
Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että ikääntynyt palveluasumisen asukas koki ruokaansa ja ruokailuunsa liittyvät asiat keskimäärin hyväksi. Ruoan koettiin olevan maistuvaa ja ruokailutilanteen miellyttävä. Valinnanvaraa ruokien suhteen olisi toivottu olevan enemmän. Tutkimustulosten perusteella ikääntyneen ravitsemuksen seurannassa oli puutteita ikääntyneen oman kokemuksen mukaan. Moni ikääntynyt kertoi, että heidän painoaan tai ravitsemustilaansa ei seurata säännöllisesti. Ravitsemuksen seurannassa olisi siis kehitettävää.
Jatkotutkimusaiheina voisi toteuttaa saman tutkimuksen uudelleen muutaman vuoden päästä ja katsoa onko vastauksiin tullut muutosta. Ravitsemuksen seuraamista voisi tutkia myös hoitohenkilökunnan näkökulmasta ja selvittää kuinka he asian kokevat.