Raaka-aineen optimoinnin kehittäminen elintarvikealalla
Nikkanen, Eve (2021)
Nikkanen, Eve
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121325620
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121325620
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi pohjoismainen elintarvikealan yritys.
Työn tavoitteena oli selvittää, onko alkutuotteen keskipainolla korrelaatiota siitä syntyvien raaka-aineiden painoon ja kuinka näitä tutkimustuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Raaka-aineen optimoinnin kehittämisellä pystytään tehostamaan tuotantoprosessia ja toimimaan entistä asiakaslähtöisemmin markkinoilla.
Opinnäytetyön tutkimusmenetelmäksi valittiin kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä, sillä työ perustui pitkälti tutkimusaineiston keräämiseen ja sen analysointiin tilastollisin keinoin. Tutkimuksen alussa määriteltiin, mistä tarvittava tieto saadaan, kun sitä tarvitaan. Lisäksi selvitettiin raaka-aineen keräykseen liittyvien toimintojen lähtötilanne ja havainnoitiin keräysprosessin nykyisiä toimintatapoja ja menetelmiä.
Työn kirjallisuusosuus käsittelee leania, tuotannonohjauksen toimintoja sekä tilastotieteitä, painottuen tutkimustuloksien graafiseen esittämiseen ja tunnuslukuihin.
Tutkimustuloksien pohjalta tehtiin luotettavia johtopäätöksiä tilastollisin keinoin, jotka osoittavat alkutuotteen ja siitä syntyvän raaka-aineen välisen korrelaation todeksi. Tuloksien pohjalta luotiin kehitysehdotukset, joiden laatimisessa hyödynnettiin pääosin kirjallisuusosuudessa käsiteltyä leania. Tutkimuksesta saadun tiedon jalostaminen eteenpäin tulee avaamaan uusia mahdollisuuksia tuotantoprosessin kehittämisen tehostamiseksi. The client for this thesis was a Nordic food company. The aim of the thesis was to find out whether the average weight of a primary product correlates with the weight of the resulting raw material and how these results can be used in the future. The development of raw material optimisation will help the company to improve the efficiency of the production process and to be more customer-oriented in the market.
A quantitative research method was chosen as the research method for the thesis, as the work was largely based on the collection of research data and its analysis by statistical tools. At the beginning of the survey, it was determined where the necessary data would be found when it was needed. In addition, the baseline of raw material activities was established, and current practices and methods were observed.
The literature part of the thesis process with Lean, production management operations and statistics, with a focus on the graphical presentation of the results and on key figures.
The results of the research were used to draw reliable conclusions using statistical methods that prove the correlation between the primary product and the resulting raw material.
The results were used as the basis for the development proposals, which were mainly based on the Lean. Developing the knowledge gained from this research will offer new opportunities to improve the efficiency of the production process.
Työn tavoitteena oli selvittää, onko alkutuotteen keskipainolla korrelaatiota siitä syntyvien raaka-aineiden painoon ja kuinka näitä tutkimustuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Raaka-aineen optimoinnin kehittämisellä pystytään tehostamaan tuotantoprosessia ja toimimaan entistä asiakaslähtöisemmin markkinoilla.
Opinnäytetyön tutkimusmenetelmäksi valittiin kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä, sillä työ perustui pitkälti tutkimusaineiston keräämiseen ja sen analysointiin tilastollisin keinoin. Tutkimuksen alussa määriteltiin, mistä tarvittava tieto saadaan, kun sitä tarvitaan. Lisäksi selvitettiin raaka-aineen keräykseen liittyvien toimintojen lähtötilanne ja havainnoitiin keräysprosessin nykyisiä toimintatapoja ja menetelmiä.
Työn kirjallisuusosuus käsittelee leania, tuotannonohjauksen toimintoja sekä tilastotieteitä, painottuen tutkimustuloksien graafiseen esittämiseen ja tunnuslukuihin.
Tutkimustuloksien pohjalta tehtiin luotettavia johtopäätöksiä tilastollisin keinoin, jotka osoittavat alkutuotteen ja siitä syntyvän raaka-aineen välisen korrelaation todeksi. Tuloksien pohjalta luotiin kehitysehdotukset, joiden laatimisessa hyödynnettiin pääosin kirjallisuusosuudessa käsiteltyä leania. Tutkimuksesta saadun tiedon jalostaminen eteenpäin tulee avaamaan uusia mahdollisuuksia tuotantoprosessin kehittämisen tehostamiseksi.
A quantitative research method was chosen as the research method for the thesis, as the work was largely based on the collection of research data and its analysis by statistical tools. At the beginning of the survey, it was determined where the necessary data would be found when it was needed. In addition, the baseline of raw material activities was established, and current practices and methods were observed.
The literature part of the thesis process with Lean, production management operations and statistics, with a focus on the graphical presentation of the results and on key figures.
The results of the research were used to draw reliable conclusions using statistical methods that prove the correlation between the primary product and the resulting raw material.
The results were used as the basis for the development proposals, which were mainly based on the Lean. Developing the knowledge gained from this research will offer new opportunities to improve the efficiency of the production process.