Sähköinen omavalvontajärjestelmä uuteen tuotantokeittiöön
Lahtinen, Henna (2021)
Lahtinen, Henna
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112621998
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112621998
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli määritellä sähköinen omavalvontajärjestelmä Ylöjärvelle valmistuvaan uuteen tuotantokeittiöön. Teoreettisessa tarkastelussa perehdyttiin keittiön omavalvontaan ja sen sisältämiin osa-alueisiin. Rakennettiin kuvaa siitä, kuinka omavalvonta toimii Cook and Chill- ja Cook and Serve-ruoanvalmistustavoissa. Tutkimusmenetelminä käytettiin konstruktiivista tutkimusta soveltaen, jonka avulla kartoitettiin tietoa aiheesta. Opinnäytetyössä kartoitettiin kolmen eri valmistajan sähköisiä omavalvontajärjestelmiä. Sähköisten omavalvontajärjestelmien kartoituksessa menetelmänä käytettiin haastatteluja. Haastattelut pidettiin sähköisten järjestelmien valmistajille. Käyttäjälähtöistätietoa sähköisen omavalvontajärjestelmän käytöstä kerättiin benchmarkkaus menetelmän avulla.
Sähköisten omavalvontajärjestelmien vertailussa saatiin selville järjestelmien eri ominaisuuksia. Tuloksia hyödynnettiin benchmarkkauksen apuna. Benchmarkkauksen tuloksena saatiin selville käyttäjälähtöistätietoa siitä, mitkä ovat sähköisen omavalvontajärjestelmän vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Molempien menetelmien tuloksena saatiin kaksi sähköistä omavalvontajärjestelmää, joiden sisältämillä ominaisuuksilla pystytään parantamaan uuden tuotantokeittiön elintarvikehygieniaa, tuoteturvallisuutta, tehokkuutta, hävikin vähentämistä ja kriittisten pisteiden hallintaa. Ruokatuotannon prosessien kehittyessä on tärkeää kehittää myös sähköisiä järjestelmiä sen ympärillä. Elintarvikehuoneiston omavalvonnan tarkoitus on parantaa riskien hallintaa ja tuoteturvallisuutta. Sähköisten järjestelmien avulla sen pystyy saavuttamaan laadukkaasti ja läpinäkyvästi.
Sähköisten omavalvontajärjestelmien vertailussa saatiin selville järjestelmien eri ominaisuuksia. Tuloksia hyödynnettiin benchmarkkauksen apuna. Benchmarkkauksen tuloksena saatiin selville käyttäjälähtöistätietoa siitä, mitkä ovat sähköisen omavalvontajärjestelmän vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Molempien menetelmien tuloksena saatiin kaksi sähköistä omavalvontajärjestelmää, joiden sisältämillä ominaisuuksilla pystytään parantamaan uuden tuotantokeittiön elintarvikehygieniaa, tuoteturvallisuutta, tehokkuutta, hävikin vähentämistä ja kriittisten pisteiden hallintaa. Ruokatuotannon prosessien kehittyessä on tärkeää kehittää myös sähköisiä järjestelmiä sen ympärillä. Elintarvikehuoneiston omavalvonnan tarkoitus on parantaa riskien hallintaa ja tuoteturvallisuutta. Sähköisten järjestelmien avulla sen pystyy saavuttamaan laadukkaasti ja läpinäkyvästi.