Toiminimen perustaminen ja verotus
Koskela, Jaakko (2021)
Koskela, Jaakko
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021080916938
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021080916938
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli toiminimen perustaminen ja sen verotus case-tapauksen kautta. Näkökulma oli haettu verotuksen ja velvollisuuksien näkökulmasta. Työssä on käyty läpi mitä asioita tulisi ottaa huomioon, kun ammatinharjoittaminen aloitetaan.
Opinnäytetyön tavoite oli saada selville ammatinharjoittajan velvollisuudet, vastuut ja verotuskäytäntö. Työssä on myös haluttu selventää kannattavuuslaskelmien kautta verotettavat vuositulot ja vertailla niitä palkansaajan vuosituloihin. Tässä on käytetty avuksi case-näkökulmaa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin empiiristä tutkimusta sekä kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Toiminnallinen tutkimus oli case study research eli aihetta lähestyttiin tapaustutkimuksena.
Tutkimuksen tuloksena selvisi, että elinkeinotoiminnan kautta saadut tulot olivat suhteessa suuremmat verrattuna työkorvaukseen ja palkkaan. Ammatinharjoittaminen ruokalähettinä on siis suositeltavaa, mutta muuttujia on niin paljon, että jokaisen henkilön on tehtävä päätös tilanteen mukaan. Palkka tai työkorvaus sopii parhaiten henkilölle, joka tekee lähettityötä ensimmäistä vuottaan.
Opinnäytetyön tavoite oli saada selville ammatinharjoittajan velvollisuudet, vastuut ja verotuskäytäntö. Työssä on myös haluttu selventää kannattavuuslaskelmien kautta verotettavat vuositulot ja vertailla niitä palkansaajan vuosituloihin. Tässä on käytetty avuksi case-näkökulmaa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin empiiristä tutkimusta sekä kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Toiminnallinen tutkimus oli case study research eli aihetta lähestyttiin tapaustutkimuksena.
Tutkimuksen tuloksena selvisi, että elinkeinotoiminnan kautta saadut tulot olivat suhteessa suuremmat verrattuna työkorvaukseen ja palkkaan. Ammatinharjoittaminen ruokalähettinä on siis suositeltavaa, mutta muuttujia on niin paljon, että jokaisen henkilön on tehtävä päätös tilanteen mukaan. Palkka tai työkorvaus sopii parhaiten henkilölle, joka tekee lähettityötä ensimmäistä vuottaan.