Seosrehuruokintajärjestelmän valintaperusteet keski- ja pohjoispohjalaisilla lypsykarjatiloilla
Koivuoja, Kirsi; Laitila, Eero (2012)
Koivuoja, Kirsi
Laitila, Eero
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060111275
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060111275
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää syitä, jotka ovat vaikuttaneet maidontuottajien päätökseen valita ruokintamenetelmäksi seosrehuruokinta ja sitä, millä perusteella on päädytty tiettyyn ruokintajärjestelmään. Tutkimuksesta voi olla hyötyä maidontuottajille, jotka harkitsevat siirtymistä seosrehuruokintaan ja miettivät eri seosrehuruokintajärjestelmien ominaisuuksia.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimustapa oli teemahaastattelu, jossa haastateltiin kuutta maidontuottajaa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta. Näillä maidontuottajilla oli vähintään kolmen vuoden kokemus seosrehuruokinnasta ja käytössään erilaisia seosrehuruokintajärjestelmiä. Haastattelut nauhoitettiin digitaalisella sanelukoneella ja litteroitiin myöhemmin.
Tutkimuksessa mukana olleet tilat olivat tyytyväisiä seosrehuruokintamenetelmään ja järjestelmävalintaansa. Järjestelmävalintaan oli vaikuttanut maidontuottajan arvot, olemassa olevat rakennukset ja tilat, työn kuormittavuuden keventäminen ja työajansäästön hakeminen. Ongelmalliseksi jotkin maidontuottajat näkivät tiettyjen komponenttimuotojen käytön ja täyttöpöytien määrän. Tilat joilla oli käytössä täyttöpöytä, olivat sitä mieltä, että niitä saisi olla enemmän kuin yksi.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimustapa oli teemahaastattelu, jossa haastateltiin kuutta maidontuottajaa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta. Näillä maidontuottajilla oli vähintään kolmen vuoden kokemus seosrehuruokinnasta ja käytössään erilaisia seosrehuruokintajärjestelmiä. Haastattelut nauhoitettiin digitaalisella sanelukoneella ja litteroitiin myöhemmin.
Tutkimuksessa mukana olleet tilat olivat tyytyväisiä seosrehuruokintamenetelmään ja järjestelmävalintaansa. Järjestelmävalintaan oli vaikuttanut maidontuottajan arvot, olemassa olevat rakennukset ja tilat, työn kuormittavuuden keventäminen ja työajansäästön hakeminen. Ongelmalliseksi jotkin maidontuottajat näkivät tiettyjen komponenttimuotojen käytön ja täyttöpöytien määrän. Tilat joilla oli käytössä täyttöpöytä, olivat sitä mieltä, että niitä saisi olla enemmän kuin yksi.