Siiderin tuotekehitys : Maustaminen eri aromeilla ja arviointi
Vilpas, Paula (2012)
Vilpas, Paula
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012052710054
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012052710054
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä kehiteltiin Vakka-Suomen Panimolle Oy:lle uusi siideri. Panimolla oli ennestään kuiva omenasiideri valikoimissaan. Tavoitteena oli kehittää uusi tuote valitsemalla omenasiideriin uusi aromi- tai aromiyhdistelmä ja testaamalla valittuja siideriin. Lähtökohtana oli, että siideri sisältäisi vain suomalaisiin raaka-aineisiin yhdistettäviä makuja.
Työssä käytetty kirjallisuusosa käsittelee siiderin määritelmää, siiderin valmistukseen tarkoitettuja omenoita, historiaa, sekä perinteisen siiderin valmistusta.
Aromitestaukset toteutettiin Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun elintarvikelaboratoriossa. Koesiiderien sokeri- ja kokonaishappopitoisuuden mittaukset tehtiin HAMK Lepaan viinitilan laboratoriossa. Lopuksi suoritettiin aistinvarainen arviointi, Vakka-Suomen Panimon henkilökunnan sekä Hämeen Ammattikorkeakoulun oppilaiden tekemänä, parhaan lopputuloksen löytymiseksi.
Aistivaraisesta arvioinnista saatujen tulosten perusteella pääteltiin koehen-kilöitä eniten miellyttäneet siiderit. Vakka-Suomen panimo valitsi tuotantoon tässä arvioinnissa toiseksi parhaaksi sijoittuneen siiderin, joka oli maustettu ahomansikka- ja raparperiaromilla. Siideri lanseerattiin Lahden Sadonkorjuu- messuilla 30.9.2011.
Työssä käytetty kirjallisuusosa käsittelee siiderin määritelmää, siiderin valmistukseen tarkoitettuja omenoita, historiaa, sekä perinteisen siiderin valmistusta.
Aromitestaukset toteutettiin Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun elintarvikelaboratoriossa. Koesiiderien sokeri- ja kokonaishappopitoisuuden mittaukset tehtiin HAMK Lepaan viinitilan laboratoriossa. Lopuksi suoritettiin aistinvarainen arviointi, Vakka-Suomen Panimon henkilökunnan sekä Hämeen Ammattikorkeakoulun oppilaiden tekemänä, parhaan lopputuloksen löytymiseksi.
Aistivaraisesta arvioinnista saatujen tulosten perusteella pääteltiin koehen-kilöitä eniten miellyttäneet siiderit. Vakka-Suomen panimo valitsi tuotantoon tässä arvioinnissa toiseksi parhaaksi sijoittuneen siiderin, joka oli maustettu ahomansikka- ja raparperiaromilla. Siideri lanseerattiin Lahden Sadonkorjuu- messuilla 30.9.2011.