Eettinen johtaminen matkailu- ja ravitsemisalalla
Nikka, Johanna (2020)
Nikka, Johanna
2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102242626
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102242626
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli eettinen johtaminen. Opinnäytetyössä selvitettiin mitä eettinen johtaminen on ollut aikaisemmin ja mitä se on nyt. Kun historiaan perehdyttiin, todettiin että johtaminen on muuttunut paljon sadassa vuodessa. Toimeksiantajana opinnäytetyölle toimi Marja Aalto Visit Tampereelta.
Työssä käsiteltiin mitä työhyvinvointi on ja huomioitiin matkailusektorilla ympäristö sekä paikalliset ihmiset. Opinnäytetyössä lisäksi käsiteltiin mitä johtaminen on matkailu- ja ravitsemisalalla. Opinnäytetyössä on johtamisen teoriaan monipuolisesti.
Käytännön elämään perehdyttiin haastattelujen avulla. Niissä havaittiin että matkailu- ja ravitsemisalan johtamisessa on paljon epäkohtia. Kyseessä oli kuitenkin niin pieni otos, että sen perusteella löydettiin vain vähän tietoa aiheesta. Lisäksi laadittiin eettisen johtajan asialista.
Työ tehtiin koska haluttiin päästä kehittämään johtamista matkailu- ja ravitsemisalalla. Tuloksena saavutettiin tietopaketti johtamisen teoriasta ja haastattelujen tuloksista pääteltiin, että johtamisessa on monin paikoin puutteita. Johtopäätöksenä todettiin, että vaikka johtamisen taso on Suomessa korkealla, myös tarvetta tällaiselle työlle on olemassa. Työtä tehdessä todettiin kuitenkin, että eettinen johtaminen ja taloudellinen tulos on yhdistettävissä.
Tavoitteet saavutettiin hieman puutteellisesti mutta kuitenkin riittävästi. Todettiin että kirjallisuutta alalta on hyvin tarjolla mutta opinnäytetöitä varsin niukasti. Työtä tehdessä havaittiin, että teoriaa on helppo kirjoittaa kirjoihin mutta niiden toteuttaminen varsin haasteellista.
Työssä käsiteltiin mitä työhyvinvointi on ja huomioitiin matkailusektorilla ympäristö sekä paikalliset ihmiset. Opinnäytetyössä lisäksi käsiteltiin mitä johtaminen on matkailu- ja ravitsemisalalla. Opinnäytetyössä on johtamisen teoriaan monipuolisesti.
Käytännön elämään perehdyttiin haastattelujen avulla. Niissä havaittiin että matkailu- ja ravitsemisalan johtamisessa on paljon epäkohtia. Kyseessä oli kuitenkin niin pieni otos, että sen perusteella löydettiin vain vähän tietoa aiheesta. Lisäksi laadittiin eettisen johtajan asialista.
Työ tehtiin koska haluttiin päästä kehittämään johtamista matkailu- ja ravitsemisalalla. Tuloksena saavutettiin tietopaketti johtamisen teoriasta ja haastattelujen tuloksista pääteltiin, että johtamisessa on monin paikoin puutteita. Johtopäätöksenä todettiin, että vaikka johtamisen taso on Suomessa korkealla, myös tarvetta tällaiselle työlle on olemassa. Työtä tehdessä todettiin kuitenkin, että eettinen johtaminen ja taloudellinen tulos on yhdistettävissä.
Tavoitteet saavutettiin hieman puutteellisesti mutta kuitenkin riittävästi. Todettiin että kirjallisuutta alalta on hyvin tarjolla mutta opinnäytetöitä varsin niukasti. Työtä tehdessä havaittiin, että teoriaa on helppo kirjoittaa kirjoihin mutta niiden toteuttaminen varsin haasteellista.