Ravitsemuslaatu ja asiakastyytyväisyys pienten lasten ruokapalveluissa Case: Tenavakoti
Lammi, Tiina (2012)
Lammi, Tiina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202021854
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202021854
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa lasten ateriointia päiväkoti Tenavakodissa ja mielipiteitä ruoasta. Aikaisemmin vastaavaa kyselyä ei ole tehty. Tavoitteena oli selvittää, mitä aterioita lapset syövät päiväkodilla ja kuinka usein. Lisäksi selvitettiin, mitkä ovat lasten lempiruokia ja miten ruokalistaa voisi tulevaisuudessa muokata ja parantaa. Yhtenä tavoitteista oli määrittää päiväkoti Tenavakodin viiden viikon kiertävän ruokalistan ravintosisällöt ja verrata niitä suosituksiin. Tulosten perusteella annetaan kehittämisideoita ravitsemuksellisen laadun kehittämiseksi.
Tenavakodissa on käytössä viiden viikon kiertävä ruokalista. Nykyisellä ruokalistalla on tarjolla monipuolisesti erilaisia ruokia. Jokaisella viikolla on tarjolla kalaa ja joka päivä on ruoan kanssa tarjolla salaatti, täysjyväleipää ja rasvatonta maitoa. Neljänä päivänä on myös tarjolla jälkiruokaa. Lapset saavat hoidossa myös välipalan. Välipalalla on aina tarjolla myös täysjyväleipää ja leikkeleitä ja juomana tarjotaan rasvatonta maitoa tai vettä.
Tutkimusaineiston muodostivat päiväkoti Tenavakodin lapsiasiakkaat. Otantamenetelmänä on kokonaisotanta. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin strukturoitua kyselyä. Kyselylomake jaettiin päiväkodissa lapsille ja he täyttivät sen yhdessä vanhempien kanssa kotona. Kyselylomakkeita jaettiin 110 kappaletta ja takaisin kyselyitä palautui 52 kappaletta. Vastausprosentti oli 47,3. Aineisto purettiin ja analysoitiin Excel-ohjelmalla. Ruokalistan ravintosisältö laskettiin käyttämällä Aivo 2000 ohjelmaa.
Tuloksissa selvisi, että 75 % lapsista syö ruokia ja ruoka-aineita, vaikka he eivät pitäisikään niistä. Lapsista 21 prosenttia taas ei syö ruoka-aineita tai ruokia, joista ei pidä. Kokonaisarvosanaksi ruoalle lapset antoivat erinomaisen. Vastausvaihtoehtoina oli neljä erilaista hymynaamaa, joista lapsen on helppo näyttää ja kertoa, mikä kuvaa parhaiten ruokaa. Ravitsemuksellisesti ruokalistan alkuperäinen tilanne on jo ravitsemussuositusten mukainen. Ainoastaan kuidun saanti jäi alle suosituksen.
Tenavakodissa on käytössä viiden viikon kiertävä ruokalista. Nykyisellä ruokalistalla on tarjolla monipuolisesti erilaisia ruokia. Jokaisella viikolla on tarjolla kalaa ja joka päivä on ruoan kanssa tarjolla salaatti, täysjyväleipää ja rasvatonta maitoa. Neljänä päivänä on myös tarjolla jälkiruokaa. Lapset saavat hoidossa myös välipalan. Välipalalla on aina tarjolla myös täysjyväleipää ja leikkeleitä ja juomana tarjotaan rasvatonta maitoa tai vettä.
Tutkimusaineiston muodostivat päiväkoti Tenavakodin lapsiasiakkaat. Otantamenetelmänä on kokonaisotanta. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin strukturoitua kyselyä. Kyselylomake jaettiin päiväkodissa lapsille ja he täyttivät sen yhdessä vanhempien kanssa kotona. Kyselylomakkeita jaettiin 110 kappaletta ja takaisin kyselyitä palautui 52 kappaletta. Vastausprosentti oli 47,3. Aineisto purettiin ja analysoitiin Excel-ohjelmalla. Ruokalistan ravintosisältö laskettiin käyttämällä Aivo 2000 ohjelmaa.
Tuloksissa selvisi, että 75 % lapsista syö ruokia ja ruoka-aineita, vaikka he eivät pitäisikään niistä. Lapsista 21 prosenttia taas ei syö ruoka-aineita tai ruokia, joista ei pidä. Kokonaisarvosanaksi ruoalle lapset antoivat erinomaisen. Vastausvaihtoehtoina oli neljä erilaista hymynaamaa, joista lapsen on helppo näyttää ja kertoa, mikä kuvaa parhaiten ruokaa. Ravitsemuksellisesti ruokalistan alkuperäinen tilanne on jo ravitsemussuositusten mukainen. Ainoastaan kuidun saanti jäi alle suosituksen.