Laadunhallintajärjestelmän päivittäminen FSSC 22000 -sertifiointikelpoiseksi
Mansikkasalo, Roope (2021)
Mansikkasalo, Roope
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102072012
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102072012
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tilaajana toimi Fazer Leipomot Oy. Työn tavoitteena oli päivittää Fazer Leipomot Oy:n toimipisteen olemassa olevaa laadunhallintajärjestelmää operatiivisten toimintojen osalta FSSC 22000 -sertifiointikelpoiseksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään FSSC 22000 -standardissa määritellyt FSMS- periaatteiden (Food Safety Management System) yleisesti tunnustettuja avaintekijöitä. Avaintekijöiden lisäksi käsitellään FSSC 22000 -sertifioitujen järjestelmien määrän nopean kasvun aiheuttavia tekijöitä ja sertifioitujen laadunhallintajärjestelmien implementoinnista saatavia tuotantotaloudellisia hyötyjä sekä toiminnallisessa osuudessa käytetyn strategisen GAP-analyysityökalun toimintaperiaatteita.
Toiminnallisessa osuudessa paneuduttiin tarkasti Fazer Leipomot Oy:n toimintaan GAP-analyysin avulla selvittämällä tuotannollisten toimintojen lähtötilanne sekä määrittämällä ja suorittamalla tarvittavat toimenpiteet tavoitetilan saavuttamiseksi. Opinnäytetyön tuloksena Fazer leipomot Oy sai FSSC 22000 -standardin vaatimuksia vastaavia toimintamalleja, joista osan implementaatio saatiin suoritettua opinnäytetyön aikana ja osan implementaatio jäi suoritettavaksi Fazer Leipomot Oy:lle myöhempään ajankohtaan.
Avainsanat FSSC 22000, ISO 22000, laadunhallintajärjestelmä, riskiperusteinen, HACCP
Sivut 27 sivua ja liitteitä 5 sivua
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään FSSC 22000 -standardissa määritellyt FSMS- periaatteiden (Food Safety Management System) yleisesti tunnustettuja avaintekijöitä. Avaintekijöiden lisäksi käsitellään FSSC 22000 -sertifioitujen järjestelmien määrän nopean kasvun aiheuttavia tekijöitä ja sertifioitujen laadunhallintajärjestelmien implementoinnista saatavia tuotantotaloudellisia hyötyjä sekä toiminnallisessa osuudessa käytetyn strategisen GAP-analyysityökalun toimintaperiaatteita.
Toiminnallisessa osuudessa paneuduttiin tarkasti Fazer Leipomot Oy:n toimintaan GAP-analyysin avulla selvittämällä tuotannollisten toimintojen lähtötilanne sekä määrittämällä ja suorittamalla tarvittavat toimenpiteet tavoitetilan saavuttamiseksi. Opinnäytetyön tuloksena Fazer leipomot Oy sai FSSC 22000 -standardin vaatimuksia vastaavia toimintamalleja, joista osan implementaatio saatiin suoritettua opinnäytetyön aikana ja osan implementaatio jäi suoritettavaksi Fazer Leipomot Oy:lle myöhempään ajankohtaan.
Avainsanat FSSC 22000, ISO 22000, laadunhallintajärjestelmä, riskiperusteinen, HACCP
Sivut 27 sivua ja liitteitä 5 sivua