Pakurin puoliviljely
Timonen, Eija (2020)
Timonen, Eija
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111022546
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111022546
Tiivistelmä
Pakurikääpä on useilla lehtipuilla esiintyvä lahottajasieni ja sitä käytetään kansanlääkkeenä ja teenä ympäri maailman. Pakurin puoliviljely ymppäämällä on verrattain uutta maassamme ja koko maailmassa. Pakurin keruu ja puoliviljely mahdollistaa lisätuloja metsänomistajalle, tuo raaka-ainetta luonnonvara-alan yrittäjille ja lisää pakurin viennin mahdollisuuksia. Pakurin puoliviljelystä ei kuitenkaan metsänomistajien keskuudessa vielä ole kovin paljon tietoa tai sen mahdollisuuksia ei vielä tiedosteta. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä metsänomistajien tietoisuutta pakurin puoliviljelystä ja muista luonnonkeruutuotteista lisäntulonlähteinä metsänomistajille.
Vähätuottoiset metsiköt soveltuvat parhaiten pakurin puoliviljelyyn. Koillismaalla on runsaasti puoliviljelyyn sopivia koivumetsiköitä. Pakurin kasvuunlähtöä selvitettiin koeymppäyksin Pudas-järvellä kahdessa eri metsäkohteessa, joissa tarkkailtiin myös maaperän mahdollista vaikutusta ymppäyksen onnistumiseen. Ensimmäinen sato pakurin puoliviljelmiltä saadaan noin 5 - 6 vuoden kuluttua, joten tässä työssä tarkasteltiin ymppäyksen onnistumista ja merkkejä pakurin kasvuun-lähdöstä.
Pakurin ymppäys onnistui hyvin. Vuoden kuluttua ligniinivuotoja ja puuaineksen tummumista, joka osoittaa sienirihmaston lähteneen kasvuun, havaittiin lähes 90 %:ssa ymppäyskohdista. Kasvupaikka ei vaikuttanut ymppäyksen onnistumiseen, sillä molemmilla kasvupaikoilla havaittiin muutama ymppäyskohta, joissa ligniinivuotoa ei ollut havaittavissa.
Metsänomistajien tietoutta aiheesta lisättiin järjestämällä ymppäystapahtuma Pudasjärvellä ja laatimalla aiheeseen liittyviä artikkeleita Leikko -lehteen ja ePooki -julkaisuun. Muista luonnonke-ruutuotteista laadittiin artikkeli ePookiin Arvopilotti-hankkeelle, jossa oli tavoitteen lisätä metsän-omistajien tietoisuutta luomukeruutuotannosta ja -keruualueiden perustamisesta. Artikkeleihin haettiin tietopohjaa useista eri lähteistä; verkkojulkaisuista, tutkimusartikkeleista, raporteista ja muista julkaisuista sekä haastattelemalla ymppien valmistajia.
Kansainvälisillä markkinoilla on kysyntää pohjoisen puhtaille sertifioiduille luonnontuotteille, joten pakurin puoliviljelyllä ja luomukeruutuotteilla on mahdollista ansaita lisätuloja tulevaisuudessakin.
Vähätuottoiset metsiköt soveltuvat parhaiten pakurin puoliviljelyyn. Koillismaalla on runsaasti puoliviljelyyn sopivia koivumetsiköitä. Pakurin kasvuunlähtöä selvitettiin koeymppäyksin Pudas-järvellä kahdessa eri metsäkohteessa, joissa tarkkailtiin myös maaperän mahdollista vaikutusta ymppäyksen onnistumiseen. Ensimmäinen sato pakurin puoliviljelmiltä saadaan noin 5 - 6 vuoden kuluttua, joten tässä työssä tarkasteltiin ymppäyksen onnistumista ja merkkejä pakurin kasvuun-lähdöstä.
Pakurin ymppäys onnistui hyvin. Vuoden kuluttua ligniinivuotoja ja puuaineksen tummumista, joka osoittaa sienirihmaston lähteneen kasvuun, havaittiin lähes 90 %:ssa ymppäyskohdista. Kasvupaikka ei vaikuttanut ymppäyksen onnistumiseen, sillä molemmilla kasvupaikoilla havaittiin muutama ymppäyskohta, joissa ligniinivuotoa ei ollut havaittavissa.
Metsänomistajien tietoutta aiheesta lisättiin järjestämällä ymppäystapahtuma Pudasjärvellä ja laatimalla aiheeseen liittyviä artikkeleita Leikko -lehteen ja ePooki -julkaisuun. Muista luonnonke-ruutuotteista laadittiin artikkeli ePookiin Arvopilotti-hankkeelle, jossa oli tavoitteen lisätä metsän-omistajien tietoisuutta luomukeruutuotannosta ja -keruualueiden perustamisesta. Artikkeleihin haettiin tietopohjaa useista eri lähteistä; verkkojulkaisuista, tutkimusartikkeleista, raporteista ja muista julkaisuista sekä haastattelemalla ymppien valmistajia.
Kansainvälisillä markkinoilla on kysyntää pohjoisen puhtaille sertifioiduille luonnontuotteille, joten pakurin puoliviljelyllä ja luomukeruutuotteilla on mahdollista ansaita lisätuloja tulevaisuudessakin.