Lihanautatilojen ruokinnan prosessien ja työmenetelmien selvittäminen tilatasolla
Anisimaa, Satu (2020)
Anisimaa, Satu
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060416872
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060416872
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata lihanautatilojen ruokinnan prosesseja ja toimintatapoja. Tavoitteena on selvittää tarkasti mm. ruokinnan prosessit, työtavat ja ajan kuluminen. Toimeksiantajana toimii ProAgria Oulun hallinnoima ProLiideri-hanke.
Ruokinta on lihanautatilojen eniten aikaa vievä päivittäinen työvaihe ja prosessiselvityksen tavoitteena on ruokintaprosessin tehokkuuden tarkastelu ja prosessin tehostaminen. Hanke saa tietoa päätöksenteon tueksi ja tietoa pystytään hyödyntämään esimerkiksi työn tehokkuuden ja työtapojen tarkastelussa. Myöhemmässä vaiheessa hankkeessa mukana oleville maatalousyrityksille on tarkoitus laskea niiden hiilijalanjälki, mihin tätä selvitystä voidaan myös hyödyntää.
Kirjallisuusselvityksessä on kerrottu yleisesti naudanlihantuotannosta Suomessa sekä perehdytty erityisesti lihanautojen ruokintaan. Ruokinnassa on kerrottu rehuista sekä eri tuotantotapojen optimaalisesta ruokinnasta. Teoriataustan avulla on helppo verrata yritysten toimintatapoja optimaalisiin toimintatapoihin.
Opinnäytetyössä aineisto kerättiin puolistukturoidulla haastattelulla, joka pysyy tuotantomuodosta riippuen samana jokaiselle yritykselle. Selvityksellä pyrittiin saamaan mahdollisimman tarkka käsitys yritysten toimintavoista ruokinnan osalta etähaastattelun avulla, joten tutkimus oli empiirinen. Tilakohtaista aineistoa analysoitiin ja verrattiin optimaalisiin toimintatapoihin.
Päätuloksena tutkimuksesta saatiin tietoa tiettyjen yritysten ruokinnan prosesseista ja toimintatavoista. ProAgrian ProLiideri-hanke saa käyttöönsä tutkimuksessa selvitetyt tiedot ja pystyy hyödyntämään niitä hankkeen edetessä yhteistyössä yrittäjien kanssa. Tietojen avulla kehitetään yritysten toimintaa entistä paremmaksi.
Ruokinta on lihanautatilojen eniten aikaa vievä päivittäinen työvaihe ja prosessiselvityksen tavoitteena on ruokintaprosessin tehokkuuden tarkastelu ja prosessin tehostaminen. Hanke saa tietoa päätöksenteon tueksi ja tietoa pystytään hyödyntämään esimerkiksi työn tehokkuuden ja työtapojen tarkastelussa. Myöhemmässä vaiheessa hankkeessa mukana oleville maatalousyrityksille on tarkoitus laskea niiden hiilijalanjälki, mihin tätä selvitystä voidaan myös hyödyntää.
Kirjallisuusselvityksessä on kerrottu yleisesti naudanlihantuotannosta Suomessa sekä perehdytty erityisesti lihanautojen ruokintaan. Ruokinnassa on kerrottu rehuista sekä eri tuotantotapojen optimaalisesta ruokinnasta. Teoriataustan avulla on helppo verrata yritysten toimintatapoja optimaalisiin toimintatapoihin.
Opinnäytetyössä aineisto kerättiin puolistukturoidulla haastattelulla, joka pysyy tuotantomuodosta riippuen samana jokaiselle yritykselle. Selvityksellä pyrittiin saamaan mahdollisimman tarkka käsitys yritysten toimintavoista ruokinnan osalta etähaastattelun avulla, joten tutkimus oli empiirinen. Tilakohtaista aineistoa analysoitiin ja verrattiin optimaalisiin toimintatapoihin.
Päätuloksena tutkimuksesta saatiin tietoa tiettyjen yritysten ruokinnan prosesseista ja toimintatavoista. ProAgrian ProLiideri-hanke saa käyttöönsä tutkimuksessa selvitetyt tiedot ja pystyy hyödyntämään niitä hankkeen edetessä yhteistyössä yrittäjien kanssa. Tietojen avulla kehitetään yritysten toimintaa entistä paremmaksi.