KARTOITUS ELINTARVIKETYÖNTEKIJÖIDEN TYÖERGONOMIASTA
Hintsala, Pauliina (2020)
Hintsala, Pauliina
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005149010
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005149010
Tiivistelmä
Ergonomian tavoitteena on luoda turvallisia, hyvinvoivia sekä tuottavia työtiloja ja työtehtäviä tuomalla ihmisten rajoitukset ja kyvyt työtilan ja työtehtävien suunnitteluun. Ergonomiakartoitus on tärkeä toimivien työtilojen ja työympäristöjen luomiseksi, jotta vammojen tai haittojen riski olisi mahdollisimman pieni. Työpisteen oikeanlainen mitoitus on tärkeää, vammojen ja sairauksien välttämiseksi. Sairaspoissaolojen kustannusten vähentäminen, on yksi hyvä syy parantaa yrityksen ergonomiaa.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ja kehittää elintarvikealan työntekijöiden ergonomiaa ja tehdä yhteenveto työpisteen kehittämisideoista. Työergonomia kartoitus on laadittu tietoperustan pohjalta. Kartoituksen avulla työn kuormitustekijöiksi ilmenivät nostot, yläraajojen asennot ja siirrot. Näiden lisäksi yhdeksi työpisteen suureksi haasteeksi ilmeni työpisteiden mitoitus työntekijöiden suuren pituuseron vuoksi. Kartoituksen pohjalta luotiin yritykselle yhteenveto kehitysideoista.
Mahdollinen jatkokehitysidea voisi olla työntekijöiden yksilöllisen ergonomian tutkiminen työpisteellä, työpisteen ergonomiamuutosten jälkeen.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ja kehittää elintarvikealan työntekijöiden ergonomiaa ja tehdä yhteenveto työpisteen kehittämisideoista. Työergonomia kartoitus on laadittu tietoperustan pohjalta. Kartoituksen avulla työn kuormitustekijöiksi ilmenivät nostot, yläraajojen asennot ja siirrot. Näiden lisäksi yhdeksi työpisteen suureksi haasteeksi ilmeni työpisteiden mitoitus työntekijöiden suuren pituuseron vuoksi. Kartoituksen pohjalta luotiin yritykselle yhteenveto kehitysideoista.
Mahdollinen jatkokehitysidea voisi olla työntekijöiden yksilöllisen ergonomian tutkiminen työpisteellä, työpisteen ergonomiamuutosten jälkeen.