Yläkouluikäisten kouluruokailutottumuksiin vaikuttavat tekijät
Halonen-Tuomi, Marja; Kinnunen, Sonja (2020)
Halonen-Tuomi, Marja
Kinnunen, Sonja
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004145010
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004145010
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää tekijöitä, jotka ovat vaikuttamassa yläkouluikäisten kouluruokailutottumuksiin. Tavoitteena on antaa tietoa kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille kouluruokailuun osallistumiseen ja ruokailutottumuksiin yhteydessä olevista tekijöistä. Opinnäytetyön tavoitteena on myös antaa tietoa terveellisistä ruokailutavoista koskien terveellisiä ruokavalintoja ja säännöllistä ateriarytmiä. Opinnäytetyön aihe on osa Vantaan kaupungin ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistä hanketta.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä kuvataan yläkouluikäisen nuoren kehitysvaihetta, kouluruokailua ja nuoren ravitsemussuosituksia. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä kuvataan kouluruokailun merkitystä nuorelle ja perheen merkitystä nuoren ruokavalintojen taustalla. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto valittiin kolmesta eri tietokannasta ja se on analysoitu sisällön analyysiä mukaillen. Tutkimusaineisto koostui viidestä vuosina 2009-2019 tehdystä suomenkielisestä vertaisarvioidusta tutkimuksesta.
Tuloksissa tuli esille, että yläkouluikäisen nuoren kouluruokailutottumuksiin ovat keskeisesti vaikuttamassa perheessä opitut tottumukset, kouluruokatarjonta ja -tilanne, nuoren omaksuma syömisen taito ja minäkuva sekä elämäntavat fyysisine ja psyykkisine voimavaroineen. Myös ikä ja sukupuoli vaikuttavat kouluruokailutottumuksiin. Kirjallisuuskatsauksen tuloksia voidaan hyödyntää yläkoulujen terveystarkastuksissa keskusteltaessa nuoren ja vanhemman kanssa ruokailutottumuksiin liittyvistä tekijöistä.
Asiasanat: kouluruokailu, yläkouluikäisen nuoren fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kehitys, nuorten ravitsemussuositukset
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä kuvataan yläkouluikäisen nuoren kehitysvaihetta, kouluruokailua ja nuoren ravitsemussuosituksia. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä kuvataan kouluruokailun merkitystä nuorelle ja perheen merkitystä nuoren ruokavalintojen taustalla. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto valittiin kolmesta eri tietokannasta ja se on analysoitu sisällön analyysiä mukaillen. Tutkimusaineisto koostui viidestä vuosina 2009-2019 tehdystä suomenkielisestä vertaisarvioidusta tutkimuksesta.
Tuloksissa tuli esille, että yläkouluikäisen nuoren kouluruokailutottumuksiin ovat keskeisesti vaikuttamassa perheessä opitut tottumukset, kouluruokatarjonta ja -tilanne, nuoren omaksuma syömisen taito ja minäkuva sekä elämäntavat fyysisine ja psyykkisine voimavaroineen. Myös ikä ja sukupuoli vaikuttavat kouluruokailutottumuksiin. Kirjallisuuskatsauksen tuloksia voidaan hyödyntää yläkoulujen terveystarkastuksissa keskusteltaessa nuoren ja vanhemman kanssa ruokailutottumuksiin liittyvistä tekijöistä.
Asiasanat: kouluruokailu, yläkouluikäisen nuoren fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kehitys, nuorten ravitsemussuositukset