Ruokaprojekti lapsille Lastentalo Kuusipihan päiväkodissa
Ihonen, Suvi (2019)
Ihonen, Suvi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927659
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927659
Tiivistelmä
Opinnäytetyö oli projektiopinnäytetyö. Työn tilaajana toimi Kärsämäen päiväkoti Lastentalo Kuusi-piha. Projektiopinnäytetyö toteutettiin Lastentalo Kuusipihassa 3–5-vuotiaiden lasten ryhmässä.
Työn tietoperusta muodostui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostamasta Terveyttä ja iloa ruuasta -varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksesta ja 3–5-vuotiaiden lasten ikä- ja kehitystasoon liittyvästä tietoperustasta. Tärkeä osa tietoperustaa olivat myös Varhaiskasvatuksen perusteet 2016:17 ja 2018, ympäristö- ja ruokakasvatus sekä ekologisuus. Lisäksi toin työssäni esille toteutuneet sosionomin (AMK) (varhaiskasvatus)kompetenssit.
”Ruokaprojekti lapsille” -opinnäytetyöni tavoite oli terveellisen ruokavalion ja ravitsemuksen opettaminen varhaiskasvatusikäisille lapsille arjen lomassa mm. pedagogisten tapahtumien, liikunnan ja ravitsemuksen kautta. Opinnäytetyön yhtenä päätehtävänä oli opettaa lapsille ekologisuuden ja kestävän kehityksen ajattelun konseptin tärkeys osana ravitsemusta ja ruokavaliota. Samalla kehitin ja vahvistin päiväkodin pedagogista toimintaa ruoka- ja ympäristökasvatuksen keinoin. Interventioiden avulla lapset saivat iloa ja oppimisen kokemuksia, jolloin lasten positiivinen, terve kasvu ja kehitys vahvistuivat. Interventioita toteutettiin yhteensä neljä, joista kolme lasten kanssa ja yksi interventioista oli lasten vanhemmille tehty Ruokakasvatuksen ensiaskeleet -ruokaopas. Oppaan tarkoitus oli jatkaa terveellistä ja yhteisöllistä ruokailun periaatetta myös lasten kotona.
Projektiopinnäytetyöni otettiin ilolla vastaan aiheen erilaisuuden vuoksi. Koen opinnäytetyöprojektin onnistuneeksi - se on sopiva kokonaisuus tiukkaa teoriaa ja toiminnallista osuutta.
Työn tietoperusta muodostui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostamasta Terveyttä ja iloa ruuasta -varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksesta ja 3–5-vuotiaiden lasten ikä- ja kehitystasoon liittyvästä tietoperustasta. Tärkeä osa tietoperustaa olivat myös Varhaiskasvatuksen perusteet 2016:17 ja 2018, ympäristö- ja ruokakasvatus sekä ekologisuus. Lisäksi toin työssäni esille toteutuneet sosionomin (AMK) (varhaiskasvatus)kompetenssit.
”Ruokaprojekti lapsille” -opinnäytetyöni tavoite oli terveellisen ruokavalion ja ravitsemuksen opettaminen varhaiskasvatusikäisille lapsille arjen lomassa mm. pedagogisten tapahtumien, liikunnan ja ravitsemuksen kautta. Opinnäytetyön yhtenä päätehtävänä oli opettaa lapsille ekologisuuden ja kestävän kehityksen ajattelun konseptin tärkeys osana ravitsemusta ja ruokavaliota. Samalla kehitin ja vahvistin päiväkodin pedagogista toimintaa ruoka- ja ympäristökasvatuksen keinoin. Interventioiden avulla lapset saivat iloa ja oppimisen kokemuksia, jolloin lasten positiivinen, terve kasvu ja kehitys vahvistuivat. Interventioita toteutettiin yhteensä neljä, joista kolme lasten kanssa ja yksi interventioista oli lasten vanhemmille tehty Ruokakasvatuksen ensiaskeleet -ruokaopas. Oppaan tarkoitus oli jatkaa terveellistä ja yhteisöllistä ruokailun periaatetta myös lasten kotona.
Projektiopinnäytetyöni otettiin ilolla vastaan aiheen erilaisuuden vuoksi. Koen opinnäytetyöprojektin onnistuneeksi - se on sopiva kokonaisuus tiukkaa teoriaa ja toiminnallista osuutta.