Helsinkiläisten ravintoloiden henkilökunnan tietämys vegaanisuudesta
Izmaylova, Diana (2019)
Izmaylova, Diana
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905109146
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905109146
Tiivistelmä
Tutkimuksen taustalla on tekijän kiinnostus veganismiin ja halu tutustua syvemmin veganismi-ilmiöön helsinkiläisissä ravintoloissa. Tavoitteena on selvittää helsinkiläisten ravintoloiden henkilökunnan tietämystä ruoan ja viinien vegaanisuudesta. Erityisen kiinnostava kohde on viinien vegaanisuus. Tutkimuksessa selvitetään, miten henkilökunta määrittelee vegaanisen ruoan ja vegaanisen viinin. Lisäksi tutkitaan, minkälainen on vegaanisen ruoan sekä vegaanisten viinien tarjonta ja selvitellään vegaanisten viinien kysyntää.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tutkimus. Työn tietoperustaa pohjautuu tieteellisiin lähteisiin, viinialan asiantuntijoiden näkemyksiin sekä viranomaisten määräyksiin. Tutkimuksen päämenetelmä oli puolistrukturoitu haastattelu. Apumenetelminä käytettiin dokumenttianalyysiä ja lyhyttä kyselyä. Haastattelut toteutettiin joulukuun 2018 ja helmikuun 2019 väisenä aikana. Haastatteluilla kerätty aineisto analysoitiin teemoittelumenetelmän avulla.
Ravintola-ammattilaiset osoittivat vahva osaamista ja syvää tietämystä puhuessaan ruoan vegaanisuudesta. Viinin vegaanisuuden suhteen tilanne ei ole niin yksiselitteinen. Tutkimuksessa ilmeni, että ammattilaisten piirissä käsitys viinin vegaanisuudesta viinin kirkastuksen kautta on yleisin näkemys. Tämä näkemys ei välttämättä riitä viinin vegaanisuuden määrittelemiseksi, sillä saattaa olla, että eläinperäisiä tuotteita on käytetty muissa viinivalmistusprosessin vaiheissa kuin kirkastamisessa. Osa haastateltavista oli sitä mieltä, että vegaanisina voi pitää alkuviinejä. Haastatteluista myös selvisi, että muutamalle vastaajalle vegaaninen viini oli uusi käsite.
Suurin osa tutkimukseen osallistuneista totesi aiheen olevan ajankohtainen. Vegaanisen ruokavalion suosion kasvu ei tunnu hidastuvan, vaan siitä on tullut yksi kovimmista trendeistä. Ravintola-alan ammattilaisten on kuitenkin ennakoitava vegaaniset viinit uutena nousevana trendinä, ja tämän työn tulosten perusteella joissakin ravintoloissa tätä trendiä huomioidaan jo.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tutkimus. Työn tietoperustaa pohjautuu tieteellisiin lähteisiin, viinialan asiantuntijoiden näkemyksiin sekä viranomaisten määräyksiin. Tutkimuksen päämenetelmä oli puolistrukturoitu haastattelu. Apumenetelminä käytettiin dokumenttianalyysiä ja lyhyttä kyselyä. Haastattelut toteutettiin joulukuun 2018 ja helmikuun 2019 väisenä aikana. Haastatteluilla kerätty aineisto analysoitiin teemoittelumenetelmän avulla.
Ravintola-ammattilaiset osoittivat vahva osaamista ja syvää tietämystä puhuessaan ruoan vegaanisuudesta. Viinin vegaanisuuden suhteen tilanne ei ole niin yksiselitteinen. Tutkimuksessa ilmeni, että ammattilaisten piirissä käsitys viinin vegaanisuudesta viinin kirkastuksen kautta on yleisin näkemys. Tämä näkemys ei välttämättä riitä viinin vegaanisuuden määrittelemiseksi, sillä saattaa olla, että eläinperäisiä tuotteita on käytetty muissa viinivalmistusprosessin vaiheissa kuin kirkastamisessa. Osa haastateltavista oli sitä mieltä, että vegaanisina voi pitää alkuviinejä. Haastatteluista myös selvisi, että muutamalle vastaajalle vegaaninen viini oli uusi käsite.
Suurin osa tutkimukseen osallistuneista totesi aiheen olevan ajankohtainen. Vegaanisen ruokavalion suosion kasvu ei tunnu hidastuvan, vaan siitä on tullut yksi kovimmista trendeistä. Ravintola-alan ammattilaisten on kuitenkin ennakoitava vegaaniset viinit uutena nousevana trendinä, ja tämän työn tulosten perusteella joissakin ravintoloissa tätä trendiä huomioidaan jo.