Ruokahävikin syntyminen ja sen vähentämiskeinot Iisalmen ruokapalvelussa
Savolainen, Kirsi (2018)
Savolainen, Kirsi
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018110716807
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018110716807
Tiivistelmä
Iisalmen kaupunki yhteistyössä KierRe-hankkeen kanssa halusi selvittää kuinka paljon ruokahävikkiä Iisalmen ruokapalvelussa syntyy, mistä se johtuu ja mitä sen vähentämiseksi voitaisiin tehdä. Näiden selvittämiseksi toteutettiin ruokahävikkiseuranta, jossa mitattiin koulujen ja päiväkotien lounaiden tarjoilu- ja lautashävikkejä. Koulujen ja päiväkotien ollessa kyseessä, vähentämiskeinoja pohdittiin myös ruokakasvatuksen kautta.
Kouluilta toukokuun 2018 aikana hävikkiin meni 24 % tarjotusta ruoasta, tarjoiluhävikin ollessa 19 % ja lautashävikin 5 %. Myös päiväkodeissa tarjotusta ruoasta meni toukokuussa 24 % hävikkiin, tarjoiluhävikin ollessa 17 % ja lautashävikin 7 %. Tarjoiluhävikkiä aiheutti muun muassa vaikeasti arvioitava ruokailijamäärä äkillisten poissaolojen ja muiden normaalin päivärytmin muutoksien vuoksi.
Hyvä yhteistyö ruokapalvelun henkilöstön sekä koulujen ja päiväkotien henkilöstön kesken on avainasemassa ruokahävikin vähentämisessä. Myös ruokakasvatus on tärkeässä roolissa lisäämässä ruoan arvostusta ja ymmärrystä siitä, mitä seuraamuksia ruoan tuotannosta on ympäristölle ja taloudelle. Seuranta sai Iisalmen kaupungin ruokapalvelun pohtimaan toimintatapojaan ja suunnittelemaan mahdollisia toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi.
Kouluilta toukokuun 2018 aikana hävikkiin meni 24 % tarjotusta ruoasta, tarjoiluhävikin ollessa 19 % ja lautashävikin 5 %. Myös päiväkodeissa tarjotusta ruoasta meni toukokuussa 24 % hävikkiin, tarjoiluhävikin ollessa 17 % ja lautashävikin 7 %. Tarjoiluhävikkiä aiheutti muun muassa vaikeasti arvioitava ruokailijamäärä äkillisten poissaolojen ja muiden normaalin päivärytmin muutoksien vuoksi.
Hyvä yhteistyö ruokapalvelun henkilöstön sekä koulujen ja päiväkotien henkilöstön kesken on avainasemassa ruokahävikin vähentämisessä. Myös ruokakasvatus on tärkeässä roolissa lisäämässä ruoan arvostusta ja ymmärrystä siitä, mitä seuraamuksia ruoan tuotannosta on ympäristölle ja taloudelle. Seuranta sai Iisalmen kaupungin ruokapalvelun pohtimaan toimintatapojaan ja suunnittelemaan mahdollisia toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi.