Kouluruokailusuositusten ja ruokakasvatukseen liittyvien tukimateriaalien hyödyntäminen perusopetuksessa
Eskola, Sanna (2018)
Eskola, Sanna
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060713038
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060713038
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuosituksia sekä muita ruokakasvatukseen liittyviä tukimateriaaleja on hyödynnetty perusopetuksen ruokakasvatuksessa. Tutkimuksen toteuttamiseen on käytetty kyselyitä, tapaustutkimusta sekä havainnointia (monimenetelmäisyys). Tutkimuksen aineistoa kerättiin perusopetuksen opetushenkilöstöltä, alakoulujen oppilailta sekä tutkimukseen liittyvään ruokakasvatusprojektiin osallistuneilta lähihoitajaopiskelijoilta.
Tutkimus osoitti, että ruokakasvatus käsitteenä liitettiin hyvin yleisesti vain koulun ruokailutapahtumaan. Peruskoulujen opetushenkilöstölle suunnatusta kyselytutkimuksesta (n=42) kävi ilmi, että Syödään ja opitaan yhdessä –kouluruokailusuosituksiin oli tutustunut vastaajista 38 %. Muuhun ruokakasvatuksen tukimateriaaliin oli tutustunut vain 21 % vastaajista. Kouluruokailun kuvaamisesta paikallisessa opetussuunnitelmassa ei vastaajilla ollut näkemystä, sillä 74 % ilmoitti, ettei tiennyt, miten aihetta on kuvattu opetussuunnitelmassa. Tutkimuksen tulosten mukaan ruokakasvatuksessa on kehittämistä oppilaiden osallistamisen suhteen. Alakoulun oppilaiden (n=51) mukaan oppilaat eivät voi juurikaan vaikuttaa kouluruoan suunnitteluun tai toteuttamiseen.
Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella voidaan todeta, että ruokakasvatuskäsitettä olisi avattava peruskoulujen opetushenkilöstölle laajemmasta näkökulmasta. Myös ruokakasvatuksen tukimateriaalia voisi hyödyntää enemmän ruokakasvatuksen tukena peruskouluissa. Toiminnalliseen ruokakasvatukseen liittyvät lisäkoulutukset opetus- ja ruokapalveluhenkilöstölle voisivat edistää oppilaiden osallistamista kouluruoan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Näin lasten ja nuorten osallistaminen kouluruokailun suunnitteluun ja toteutukseen voisi toteutua nykytilannetta paremmin.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuosituksia sekä muita ruokakasvatukseen liittyviä tukimateriaaleja on hyödynnetty perusopetuksen ruokakasvatuksessa. Tutkimuksen toteuttamiseen on käytetty kyselyitä, tapaustutkimusta sekä havainnointia (monimenetelmäisyys). Tutkimuksen aineistoa kerättiin perusopetuksen opetushenkilöstöltä, alakoulujen oppilailta sekä tutkimukseen liittyvään ruokakasvatusprojektiin osallistuneilta lähihoitajaopiskelijoilta.
Tutkimus osoitti, että ruokakasvatus käsitteenä liitettiin hyvin yleisesti vain koulun ruokailutapahtumaan. Peruskoulujen opetushenkilöstölle suunnatusta kyselytutkimuksesta (n=42) kävi ilmi, että Syödään ja opitaan yhdessä –kouluruokailusuosituksiin oli tutustunut vastaajista 38 %. Muuhun ruokakasvatuksen tukimateriaaliin oli tutustunut vain 21 % vastaajista. Kouluruokailun kuvaamisesta paikallisessa opetussuunnitelmassa ei vastaajilla ollut näkemystä, sillä 74 % ilmoitti, ettei tiennyt, miten aihetta on kuvattu opetussuunnitelmassa. Tutkimuksen tulosten mukaan ruokakasvatuksessa on kehittämistä oppilaiden osallistamisen suhteen. Alakoulun oppilaiden (n=51) mukaan oppilaat eivät voi juurikaan vaikuttaa kouluruoan suunnitteluun tai toteuttamiseen.
Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella voidaan todeta, että ruokakasvatuskäsitettä olisi avattava peruskoulujen opetushenkilöstölle laajemmasta näkökulmasta. Myös ruokakasvatuksen tukimateriaalia voisi hyödyntää enemmän ruokakasvatuksen tukena peruskouluissa. Toiminnalliseen ruokakasvatukseen liittyvät lisäkoulutukset opetus- ja ruokapalveluhenkilöstölle voisivat edistää oppilaiden osallistamista kouluruoan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Näin lasten ja nuorten osallistaminen kouluruokailun suunnitteluun ja toteutukseen voisi toteutua nykytilannetta paremmin.