RAVITSEMUS TERVEYDEN EDISTÄJÄNÄ : Varusmiehen ravitsemusrinkka – opaslehtinen terveellisestä ravitsemuksesta
Romppanen, Jenna; Räty, Katja (2017)
Romppanen, Jenna
Räty, Katja
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201801261700
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201801261700
Tiivistelmä
Suomessa pakollinen varusmiespalvelus koskee kaikkia 18–29-vuotiaita miehiä, ja se on vapaaehtoinen naisille. Ravitsemuksella on tärkeä merkitys esimerkiksi varusmiehen suorituskyvyn ja koulutuskelpoisuuden säilymisen kannalta. Varusmiespalvelus moninkertaistaa fyysistä aktiivisuutta, mikä edellyttää muutoksia ruokailutottumuksiin. Varusmiespalveluksen aikana varusmiehen elintavoissa tapahtuu positiivisia muutoksia, koska puolustusvoimat tarjoaa päivittäin ravitsemussuositusten mukaiset ateriat. Monet palaavat kuitenkin siviiliaikaisiin tottumuksiinsa vapaa-ajan lisääntyessä ja palveluksen jälkeen.
Terveyden edistämisen tavoitteena on lisätä terveyttä ja toimintakykyä. Ravitsemuksen avulla voidaan ehkäistä monien sairauksien puhkeaminen. Varusmiesten terveyden edistämisen suurimpana haasteena on terveellisten ruoka- ja juomavalintojen lisääminen vapaa-ajalla.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli Pohjois-Karjalan rajajääkärikomppanian varusmiesten terveyden edistäminen. Tavoitteena oli lisätä varusmiesten tietoutta terveellisestä ravitsemuksesta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa opaslehtinen terveellisestä ravitsemuksesta.
Opaslehtinen tehtiin Pohjois-Karjalan rajavartiostolle ravitsemuksellisen tiedon opetuksen tueksi ja sitä voidaan hyödyntää useana vuonna. Opaslehtisestä saatiin niin positiivista kuin kehittävää palautetta, minkä syyksi koettiin muun muassa erilaiset koulutustaustat. Opinnäytetyön jatkokehitysideana voitaisiin esimerkiksi toteuttaa oppitunti ravitsemuksesta tai tutkimus opaslehtisen vaikutuksista varusmiesten ruokailutottumuksiin muutaman vuoden kuluttua opaslehtisen käyttöönotosta.
Terveyden edistämisen tavoitteena on lisätä terveyttä ja toimintakykyä. Ravitsemuksen avulla voidaan ehkäistä monien sairauksien puhkeaminen. Varusmiesten terveyden edistämisen suurimpana haasteena on terveellisten ruoka- ja juomavalintojen lisääminen vapaa-ajalla.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli Pohjois-Karjalan rajajääkärikomppanian varusmiesten terveyden edistäminen. Tavoitteena oli lisätä varusmiesten tietoutta terveellisestä ravitsemuksesta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa opaslehtinen terveellisestä ravitsemuksesta.
Opaslehtinen tehtiin Pohjois-Karjalan rajavartiostolle ravitsemuksellisen tiedon opetuksen tueksi ja sitä voidaan hyödyntää useana vuonna. Opaslehtisestä saatiin niin positiivista kuin kehittävää palautetta, minkä syyksi koettiin muun muassa erilaiset koulutustaustat. Opinnäytetyön jatkokehitysideana voitaisiin esimerkiksi toteuttaa oppitunti ravitsemuksesta tai tutkimus opaslehtisen vaikutuksista varusmiesten ruokailutottumuksiin muutaman vuoden kuluttua opaslehtisen käyttöönotosta.