Gluteenittomuus elintarvikkeissa : Gluteenittomuuden selvitys elintarvikkeista Jyväskylän alueen elintarvikelaitoksista ja -yrityksistä
Heinonen, Riikka; Turunen, Emmi (2010)
Heinonen, Riikka
Turunen, Emmi
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005108585
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005108585
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella elintarvikkeiden gluteenittomuutta ja siihen liittyviä tekijöitä, kuten gluteenittomia tuotteita käsittelevien yrityksien ja laitosten omavalvontaa sekä gluteenittomien tuotteiden merkitsemistä. Lisäksi työssä paneuduttiin uuteen EU-säädökseen, joka tulee yhtenäistämään EU:n alueella gluteenittomien tuotteiden koostumus- sekä merkitsemiskäytännöt. Gluteenittomuus on ajankohtainen asia siten myös Suomessa, koska se tuo mukanaan muutoksia sekä kauppiaiden että kuluttajien elämään.
Aihe opinnäytetyöhön tuli Jyväskylän kaupungin ympäristöterveysosastolta, joka toteuttaa vuoden 2010 aikana elintarvikevalvontasuunnitelmaan kuuluvan valvontaprojektin Jyväskylän alueella, jonka yksi osa oli gluteenittomuustutkimus. Lähtökohta gluteenittomuustutkimukselle oli uudistuva gluteenilainsää-däntö sekä selvitys gluteenittomien tuotteiden soveltuvuudesta keliaakikoille. Tutkimuksessa otettiin Jyväskylän alueen elintarvikelaitosten ja -yritysten tarjoamista gluteenittomista tuotteista 40 kpl näytteitä ja ne tutkittiin gluteenin vasta-ainetekniikkaan perustuvalla gluteenianalyysilla Net-Foodlab Oy:ssä Turussa. Näytteet otettiin ravintoloista, keskuskeittiöistä, laitoskeittiöistä, leipomoista ja pitopalveluyrityksistä.
Suomessa tällä hetkellä tietää sairastavansa keliakiaa noin 27 000 henkilöä. Koska keliakian ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio, on keliaakikoille tarjottavien elintarvikkeiden oltava gluteenittomia. Näin ollen elinkeinoharjoittajien on varmistuttava useaan otteeseen ennen gluteenittoman tuotteen tarjoilemista tai myyntiä, että tuote on viljapellolta lähtien gluteeniton.
Gluteenittomuustutkimuksen 40 tutkimusnäytteestä yhdestä näytteestä (makaronilaatikko) löytyi gluteenia 100 mg/kg, joka on yli sallitun 20 mg/kg (ppm) määrän. Sallitun rajan ylitys voi johtua esimerkiksi gluteenipitoisen jauhon kontaminaatiosta, huonosti puhdistetuista työvälineistä tai huolimattomasti säilytetyistä raaka-aineista. Viidestä näytteestä löytyi 6-15 mg/kg gluteenia. Yllättävää oli näiden viiden näytteen osalta se, että ne kaikki oli valmistettu ravintoloissa sekä neljä näytettä viidestä oli pizzoja. Lopuissa tutkimuksen näytteissä oli gluteenia < 5 mg/kg. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta gluteenittomina tarjottavien ruoka-annosten olevan gluteenittomia hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.
Aihe opinnäytetyöhön tuli Jyväskylän kaupungin ympäristöterveysosastolta, joka toteuttaa vuoden 2010 aikana elintarvikevalvontasuunnitelmaan kuuluvan valvontaprojektin Jyväskylän alueella, jonka yksi osa oli gluteenittomuustutkimus. Lähtökohta gluteenittomuustutkimukselle oli uudistuva gluteenilainsää-däntö sekä selvitys gluteenittomien tuotteiden soveltuvuudesta keliaakikoille. Tutkimuksessa otettiin Jyväskylän alueen elintarvikelaitosten ja -yritysten tarjoamista gluteenittomista tuotteista 40 kpl näytteitä ja ne tutkittiin gluteenin vasta-ainetekniikkaan perustuvalla gluteenianalyysilla Net-Foodlab Oy:ssä Turussa. Näytteet otettiin ravintoloista, keskuskeittiöistä, laitoskeittiöistä, leipomoista ja pitopalveluyrityksistä.
Suomessa tällä hetkellä tietää sairastavansa keliakiaa noin 27 000 henkilöä. Koska keliakian ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio, on keliaakikoille tarjottavien elintarvikkeiden oltava gluteenittomia. Näin ollen elinkeinoharjoittajien on varmistuttava useaan otteeseen ennen gluteenittoman tuotteen tarjoilemista tai myyntiä, että tuote on viljapellolta lähtien gluteeniton.
Gluteenittomuustutkimuksen 40 tutkimusnäytteestä yhdestä näytteestä (makaronilaatikko) löytyi gluteenia 100 mg/kg, joka on yli sallitun 20 mg/kg (ppm) määrän. Sallitun rajan ylitys voi johtua esimerkiksi gluteenipitoisen jauhon kontaminaatiosta, huonosti puhdistetuista työvälineistä tai huolimattomasti säilytetyistä raaka-aineista. Viidestä näytteestä löytyi 6-15 mg/kg gluteenia. Yllättävää oli näiden viiden näytteen osalta se, että ne kaikki oli valmistettu ravintoloissa sekä neljä näytettä viidestä oli pizzoja. Lopuissa tutkimuksen näytteissä oli gluteenia < 5 mg/kg. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta gluteenittomina tarjottavien ruoka-annosten olevan gluteenittomia hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.