Ravitsemuksen merkitys nuorten suolistosairauksien synnyssä
Ranta-Korpi, Sini; Niemi, Veera; Hokkanen, Meri (2017)
Ranta-Korpi, Sini
Niemi, Veera
Hokkanen, Meri
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705198977
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705198977
Tiivistelmä
Suolistosairaudet ovat viime vuosikymmenien aikana lisääntyneet Suomessa sekä muissa
länsimaissa suuresti. Suolistosairauksien syntyyn vaikuttavien tekijöiden tutkimuksessa on
ollut haasteita, sillä riskitekijät eivät ole yksiselitteisiä eri yksilöiden kohdalla. Ravitsemuksella
on kuitenkin nähty olevan merkitystä suolistosairauksien riskitekijänä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa ajankohtainen katsaus, jota voitaisiin hyödyntää
hoitotyössä. Tavoitteena oli koostaa ajankohtaisin tutkimustieto ravitsemuksen merkityksestä
suolistosairauksien synnyssä ja tuoda esiin sen yhteys nuorten ravitsemukseen.
Toteutustapana oli kirjallisuuskatsaus ja aiheena ravitsemuksen merkitys nuorten
suolistosairauksien synnyssä. Suolistosairauksiksi valittiin tulehdukselliset suolistosairaudet
eli Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus sekä ärtyvän suolen oireyhtymä ja keliakia.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, johon valikoitui kuusitoista tutkimusta.
Aineisto on julkaistu vuosien 2005-2016 aikana.
Tulokset osoittivat, että ravitsemus voi vaikuttaa suolistosairauksien puhkeamiseen. Tietyt
riskitekijät ja suojaavat tekijät nousivat esiin tutkimusartikkeleista. Alhaiset D-vitamiinitasot,
punaisen lihan ja hiilihydraattien runsas saanti sekä monityydyttymättömiä rasvahappoja
sisältävä ruokavalio olivat selkeitä riskitekijöitä. Suojaavia tekijöitä ruokavaliossa olivat
eri vitamiinit, erityisesti D-vitamiini, sekä hedelmät, vihannekset ja kuidut.
länsimaissa suuresti. Suolistosairauksien syntyyn vaikuttavien tekijöiden tutkimuksessa on
ollut haasteita, sillä riskitekijät eivät ole yksiselitteisiä eri yksilöiden kohdalla. Ravitsemuksella
on kuitenkin nähty olevan merkitystä suolistosairauksien riskitekijänä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa ajankohtainen katsaus, jota voitaisiin hyödyntää
hoitotyössä. Tavoitteena oli koostaa ajankohtaisin tutkimustieto ravitsemuksen merkityksestä
suolistosairauksien synnyssä ja tuoda esiin sen yhteys nuorten ravitsemukseen.
Toteutustapana oli kirjallisuuskatsaus ja aiheena ravitsemuksen merkitys nuorten
suolistosairauksien synnyssä. Suolistosairauksiksi valittiin tulehdukselliset suolistosairaudet
eli Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus sekä ärtyvän suolen oireyhtymä ja keliakia.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, johon valikoitui kuusitoista tutkimusta.
Aineisto on julkaistu vuosien 2005-2016 aikana.
Tulokset osoittivat, että ravitsemus voi vaikuttaa suolistosairauksien puhkeamiseen. Tietyt
riskitekijät ja suojaavat tekijät nousivat esiin tutkimusartikkeleista. Alhaiset D-vitamiinitasot,
punaisen lihan ja hiilihydraattien runsas saanti sekä monityydyttymättömiä rasvahappoja
sisältävä ruokavalio olivat selkeitä riskitekijöitä. Suojaavia tekijöitä ruokavaliossa olivat
eri vitamiinit, erityisesti D-vitamiini, sekä hedelmät, vihannekset ja kuidut.