Terveellisiä elintapoja käsittelevä toimintapäivä Ulvilan kouluissa
Vakkala, Jemina; Pihlajamäki, Essi; Hallikainen, Marianne (2017)
Vakkala, Jemina
Pihlajamäki, Essi
Hallikainen, Marianne
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704034060
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704034060
Tiivistelmä
Projektina toteutetun opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa interventio terveellisistä elintavoista toimintapäivän muodossa Ulvilassa Friitalan ja Olavin kouluissa sekä koota opas päivän aikana käsitellyistä asioista. Tavoitteena oli antaa oppilaille tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnan merkityksestä.
Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kanssa. Opinnäytetyö on osa kansainvälistä Feel4Diabetes eli Fiilis–hanketta, jonka tavoitteena on saada hankkeeseen osallistuvia lapsiperheitä suosimaan terveellisiä elintapoja koululta saatavan tiedon ja lapsille annettavan intervention avulla.
Toimintapäivä toteutettiin tammikuussa 2017 Friitalan ja Olavin koulujen oppilaille. Jokainen luokka osallistui vuorollaan 20 minuutin ajan toimintapäivään. Ensimmäisenä käytiin läpi toimintapäivän kulku ja sen jälkeen siirryttiin arvuuttelemaan tuotteiden sokeri- ja rasvamääriä. Toisessa osiossa keskusteltiin ruutuajasta ja sen vaikutuksesta kehoon. Jokainen oppilas sai halutessaan kertoa omista ruokailutottumuksistaan ja ruutuajastaan. Jokaisella luokalla oli toimintapäivänä oma opettaja mukana osallistumassa päivän kulkuun.
Toimintapäivän laadun varmistaminen sekä arviointi toteutettiin suullisella kyselyllä. Jokaiselle luokalle järjestettiin hetki palautteen antamista varten. Oppilaiden palaute oli pääasiassa positiivista ja he olivat kiinnostuneita. Oppilaiden mielestä toimintapäivä oli opettavainen ja hyödyllinen. Luokanopettajilta saatu palaute oli myös positiivista. Heidän mielestään toimintapäivän sanoma oli tärkeä ja asiat oli esitetty oppilaille sopivalla tavalla.
Päivän aikana näytteillä olleista tuotteista otettiin valokuvia ja ne liitettiin oppaaseen, jossa on lueteltu myös tuotteiden sokeri- ja rasvamäärät. Sokeri- ja rasvamäärät selvitettiin tuoteselosteiden perusteella. Opas lähetettiin molemmille kouluille, jotta sitä olisi mahdollista myöhemmin käyttää opetuksen yhteydessä.
Jatkossa voisi selvittää kyselytutkimuksena alkoivatko oppilaat suosia terveellisempiä välipaloja ja viettävätkö he yhtä paljon aikaa tietokoneen ääressä.
Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kanssa. Opinnäytetyö on osa kansainvälistä Feel4Diabetes eli Fiilis–hanketta, jonka tavoitteena on saada hankkeeseen osallistuvia lapsiperheitä suosimaan terveellisiä elintapoja koululta saatavan tiedon ja lapsille annettavan intervention avulla.
Toimintapäivä toteutettiin tammikuussa 2017 Friitalan ja Olavin koulujen oppilaille. Jokainen luokka osallistui vuorollaan 20 minuutin ajan toimintapäivään. Ensimmäisenä käytiin läpi toimintapäivän kulku ja sen jälkeen siirryttiin arvuuttelemaan tuotteiden sokeri- ja rasvamääriä. Toisessa osiossa keskusteltiin ruutuajasta ja sen vaikutuksesta kehoon. Jokainen oppilas sai halutessaan kertoa omista ruokailutottumuksistaan ja ruutuajastaan. Jokaisella luokalla oli toimintapäivänä oma opettaja mukana osallistumassa päivän kulkuun.
Toimintapäivän laadun varmistaminen sekä arviointi toteutettiin suullisella kyselyllä. Jokaiselle luokalle järjestettiin hetki palautteen antamista varten. Oppilaiden palaute oli pääasiassa positiivista ja he olivat kiinnostuneita. Oppilaiden mielestä toimintapäivä oli opettavainen ja hyödyllinen. Luokanopettajilta saatu palaute oli myös positiivista. Heidän mielestään toimintapäivän sanoma oli tärkeä ja asiat oli esitetty oppilaille sopivalla tavalla.
Päivän aikana näytteillä olleista tuotteista otettiin valokuvia ja ne liitettiin oppaaseen, jossa on lueteltu myös tuotteiden sokeri- ja rasvamäärät. Sokeri- ja rasvamäärät selvitettiin tuoteselosteiden perusteella. Opas lähetettiin molemmille kouluille, jotta sitä olisi mahdollista myöhemmin käyttää opetuksen yhteydessä.
Jatkossa voisi selvittää kyselytutkimuksena alkoivatko oppilaat suosia terveellisempiä välipaloja ja viettävätkö he yhtä paljon aikaa tietokoneen ääressä.