Uskontoihin liittyvät ruokavaliot kouluruokailussa : Tapaus Ammattiopisto Tavastia
Roslander, Paula (2017)
Roslander, Paula
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703062938
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703062938
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää aineistopohjaisesti teemoitellen uskonnoista riippuvia ruokavalioita Suomessa sekä selvittää kuinka nämä ruokavaliot kyettäisiin huomioimaan kouluruokailussa entistä paremmin. Lisäksi työssä selvitetään uskonnoissa olevia keskeisimpiä sakramentteja, jotka selittävät, mitä nämä rajoitteet ovat ja miksi jotkin ruoka-aineet ovat kiellettyjä.
Maahanmuuttajat ovat eri kulttuureihin ja uskontokuntiin kuulumalla lisänneet erilaisten ruokavalioiden tarvetta ammattikeittiöissä. Uskonnot asettavat rajoja mitä, miten ja milloin saa tai ei saa syödä ja miten yhdistellä eri ruoka-aineita. Tämä asettaa erityisesti joukkoruokailulle haasteita. Jokaisen uskonnon erityispiirteitä on vaikea noudattaa. Uskonnon vaikutus ruokavalioon on kasvava trendi ammattikeittiöissä. Tiedon vähyyden vuoksi asia jää usein huomiotta. Selvittämällä näiden ruokavalioiden samankaltaisuuksia ja eroja voi eri uskontojen erityistarpeita yhdistäen saada useammalle uskontokunnan edustajalle sopiva vaihtoehto. Uskontojen ruokavalioissa ja ohjeissa on paljon yhtäläisyyksiä ja useampi uskonto noudattaa Raamatun ohjeita. Nämä ohjeet on tehty sen hetkisen tietämyksen mukaan ja niiden noudattamisessa on paljon eroja. Eettisistä syistä kasvisruoan tarjoaminen olisi kestävämpi valinta, mutta onko oikein pakottaa ihminen kasvissyöjäksi?
Tutkimuksen pohjalta tehtiin taulukko, joka selkeyttää kielletyt ruoka-aineet ja eri uskontojen samankaltaisuudet. Tehdyn taulukon avulla pohdittiin millä tavoin ruokavaliot voi huomioida Ammattiopisto Tavastialla. Taulukon perusteella tehtiin kuuden viikon ruokalista, joka sopii mahdollisimman monelle eri uskontokunnan edustajalle ja joka noudattaa toisen asteen kouluruokasuositusta. Tutkimuksen perusteella tultiin johtopäätökseen, että kasvisruoan lisäksi suomulliset kalat sopivat kaikille eri uskontokuntien edustajille. Eniten haasteita tuottaa sianliha, joka on kielletty useimmissa uskonnoissa ja jota on lisätty moniin joskus yllättäviinkin elintarvikkeisiin esimerkiksi liivatteen muodossa jälkiruokiin. Lisätutkimusta kuitenkin eri uskontokuntien edustajien henkilökohtaisista ja kulttuuriin liittyvistä ruokavalio toiveista tarvittaisiin lisää. Henkilökohtaiset tavat ja kulttuuritausta vaikuttavat kuitenkin ruokavalioon enemmän kuin uskonnon määräämät ohjeet.
Maahanmuuttajat ovat eri kulttuureihin ja uskontokuntiin kuulumalla lisänneet erilaisten ruokavalioiden tarvetta ammattikeittiöissä. Uskonnot asettavat rajoja mitä, miten ja milloin saa tai ei saa syödä ja miten yhdistellä eri ruoka-aineita. Tämä asettaa erityisesti joukkoruokailulle haasteita. Jokaisen uskonnon erityispiirteitä on vaikea noudattaa. Uskonnon vaikutus ruokavalioon on kasvava trendi ammattikeittiöissä. Tiedon vähyyden vuoksi asia jää usein huomiotta. Selvittämällä näiden ruokavalioiden samankaltaisuuksia ja eroja voi eri uskontojen erityistarpeita yhdistäen saada useammalle uskontokunnan edustajalle sopiva vaihtoehto. Uskontojen ruokavalioissa ja ohjeissa on paljon yhtäläisyyksiä ja useampi uskonto noudattaa Raamatun ohjeita. Nämä ohjeet on tehty sen hetkisen tietämyksen mukaan ja niiden noudattamisessa on paljon eroja. Eettisistä syistä kasvisruoan tarjoaminen olisi kestävämpi valinta, mutta onko oikein pakottaa ihminen kasvissyöjäksi?
Tutkimuksen pohjalta tehtiin taulukko, joka selkeyttää kielletyt ruoka-aineet ja eri uskontojen samankaltaisuudet. Tehdyn taulukon avulla pohdittiin millä tavoin ruokavaliot voi huomioida Ammattiopisto Tavastialla. Taulukon perusteella tehtiin kuuden viikon ruokalista, joka sopii mahdollisimman monelle eri uskontokunnan edustajalle ja joka noudattaa toisen asteen kouluruokasuositusta. Tutkimuksen perusteella tultiin johtopäätökseen, että kasvisruoan lisäksi suomulliset kalat sopivat kaikille eri uskontokuntien edustajille. Eniten haasteita tuottaa sianliha, joka on kielletty useimmissa uskonnoissa ja jota on lisätty moniin joskus yllättäviinkin elintarvikkeisiin esimerkiksi liivatteen muodossa jälkiruokiin. Lisätutkimusta kuitenkin eri uskontokuntien edustajien henkilökohtaisista ja kulttuuriin liittyvistä ruokavalio toiveista tarvittaisiin lisää. Henkilökohtaiset tavat ja kulttuuritausta vaikuttavat kuitenkin ruokavalioon enemmän kuin uskonnon määräämät ohjeet.