Urheilevan nuoren ravitsemus : Ravitsemusohjaus Lyseonpuiston lukiolaisille hyvinvointipäivänä
Matinlompolo, Noora; Peltonen, Heini (2016)
Matinlompolo, Noora
Peltonen, Heini
Lapin ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178362
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178362
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön aiheena on urheilevan nuoren ravitsemus. Opinnäytetyömme toimeksiantaja on Rovaniemen Lyseonpuiston lukio, joka järjesti hyvinvointipäivän lukiolaisille 8.10.2015. Hyvinvointipäivään osallistui monia eri alan yhdistyksiä ja järjestöjä sekä mm. fysioterapeutti-, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoita. Kaikki osallistujat vastasivat hyvinvointipäivän ohjelmasta järjestämällä lukiolaisille erilaista toimintaa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä Rovaniemen Lyseonpuiston lukiolaisten tie-tämystä urheilevan nuoren ravitsemuksesta. Opinnäytetyömme tarkoituksena oli jakaa tietoa lukiolaisille urheilevan nuoren ravitsemuksesta järjestämällä ravitsemusohjausta lukion hyvinvointipäivänä.
Toiminnallisena osuutena toteutimme lukion hyvinvointipäivänä ravitsemuspisteen, joka koostui itse tehdyistä esitteistä, sekä niiden pohjalta rakennetusta tietovisasta. Esitteiden sisältö muodostui tärkeimmistä aihealueista urheilijan ravitsemuksessa ja tietovisassa jokaiseen aihealueeseen liittyi ainakin yksi kysymys.
Arvioimme ravitsemuspisteen toteutusta palautelomakkeella, jonka opiskelijat täyttivät pisteen yhteydessä. Ravitsemuspiste kokonaisuudessaan oli palautteen mukaan hyvin suunniteltu ja toteutettu, esteettisesti miellyttävä sekä mieleenpainuva. Opiskelijat olivat yksimielisiä siitä, että aihe on ajankohtainen ja lähes kaikki palautteeseen vastanneista kokivat toteutuksen hyödylliseksi.
Hyvinvointipäivä toimi lukiolaisten terveyden edistämisen keinona suhteellisen hyvin, mutta hyvinvointipäivän toimintaa voisi vielä kehittää. Jatkotutkimuksena voitaisiin selvittää, millaiset ruokailutottumukset urheilevilla nuorilla on sekä miten ruokailutottumukset eroavat valmennettavilla ja omatoimisesti urheilevilla nuorilla.
Avainsanat: Urheilijan ravitsemus, nuoret, ohjaus, terveyden edistäminen
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä Rovaniemen Lyseonpuiston lukiolaisten tie-tämystä urheilevan nuoren ravitsemuksesta. Opinnäytetyömme tarkoituksena oli jakaa tietoa lukiolaisille urheilevan nuoren ravitsemuksesta järjestämällä ravitsemusohjausta lukion hyvinvointipäivänä.
Toiminnallisena osuutena toteutimme lukion hyvinvointipäivänä ravitsemuspisteen, joka koostui itse tehdyistä esitteistä, sekä niiden pohjalta rakennetusta tietovisasta. Esitteiden sisältö muodostui tärkeimmistä aihealueista urheilijan ravitsemuksessa ja tietovisassa jokaiseen aihealueeseen liittyi ainakin yksi kysymys.
Arvioimme ravitsemuspisteen toteutusta palautelomakkeella, jonka opiskelijat täyttivät pisteen yhteydessä. Ravitsemuspiste kokonaisuudessaan oli palautteen mukaan hyvin suunniteltu ja toteutettu, esteettisesti miellyttävä sekä mieleenpainuva. Opiskelijat olivat yksimielisiä siitä, että aihe on ajankohtainen ja lähes kaikki palautteeseen vastanneista kokivat toteutuksen hyödylliseksi.
Hyvinvointipäivä toimi lukiolaisten terveyden edistämisen keinona suhteellisen hyvin, mutta hyvinvointipäivän toimintaa voisi vielä kehittää. Jatkotutkimuksena voitaisiin selvittää, millaiset ruokailutottumukset urheilevilla nuorilla on sekä miten ruokailutottumukset eroavat valmennettavilla ja omatoimisesti urheilevilla nuorilla.
Avainsanat: Urheilijan ravitsemus, nuoret, ohjaus, terveyden edistäminen