Lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutukset ikääntyneillä : Kotihoidon henkilökunnan kokemukset omasta osaamisestaan liittyen ikääntyneiden käyttämien lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutuksiin
Hämäläinen, Laura (2016)
Hämäläinen, Laura
Hämeen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604144363
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604144363
Tiivistelmä
Opinnäyteyön aihe perustuu OPTIFEL-hankkeeseen (Optimised food products for elderly population). Hankkeen avulla pyritään kehittämään innovatiivisia ravintotuotteita helpottamaan ikääntyneiden arjessa pärjäämistä ja parantamaan ravitsemusta kasvisten ja hedelmien avulla. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa kotihoidon henkilökunnan osaamisen kokemuksesta liittyen vanhusten käyttämien lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutuksiin sekä niihin liittyvistä osaamisen kehittämisen tarpeista.
Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat kotihoidon työntekijät, joilla on lähihoitajan tai perushoitajan tutkinto sekä lisäksi henkilöt, jotka osallistuvat lääkehoidon ja ravitsemuksen toteutukseen kotihoidossa. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella syksyllä 2015. Kyselylomakkeita jaettiin yhteensä 30 kappaletta ja niitä palautui 24 kappaletta. Tutkimuksen aineisto analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen.
Suurin osa vastaajista koki omaavansa perustason tiedot ikääntyneiden käyttäminen lääkkeiden ja ravinnon välisistä yhteisvaikutuksista. Tulosten mukaan kotihoidon henkilökunta haluaa tietää ja osata enemmän ikääntyneiden käyttämien lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutuksista. Vastaajat tiedostivat myös omien tietojensa rajallisuuden. Aineistosta nousi esille koulutustoiveena farmaseutin luento, uusinta tietoa lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutuksista, koulutusta uusimmista ravitsemussuosituksista, lääkkeiden nimillä yksityiskohtaista lääkekoulutusta, tietoa vanhusten ravitsemuksesta sekä käytännön neuvoja lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutusten välttämiseksi.
Opinnäytetyön tuloksia pystytään hyödyntämään suuntaa antavasti kotihoidon henkilökunnan osaamisen kehittämisessä lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutusten osalta. Keskeistä tässä opinnäytetyössä oli tärkeän aiheen nostaminen esille kotihoitotyössä.
Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat kotihoidon työntekijät, joilla on lähihoitajan tai perushoitajan tutkinto sekä lisäksi henkilöt, jotka osallistuvat lääkehoidon ja ravitsemuksen toteutukseen kotihoidossa. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella syksyllä 2015. Kyselylomakkeita jaettiin yhteensä 30 kappaletta ja niitä palautui 24 kappaletta. Tutkimuksen aineisto analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen.
Suurin osa vastaajista koki omaavansa perustason tiedot ikääntyneiden käyttäminen lääkkeiden ja ravinnon välisistä yhteisvaikutuksista. Tulosten mukaan kotihoidon henkilökunta haluaa tietää ja osata enemmän ikääntyneiden käyttämien lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutuksista. Vastaajat tiedostivat myös omien tietojensa rajallisuuden. Aineistosta nousi esille koulutustoiveena farmaseutin luento, uusinta tietoa lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutuksista, koulutusta uusimmista ravitsemussuosituksista, lääkkeiden nimillä yksityiskohtaista lääkekoulutusta, tietoa vanhusten ravitsemuksesta sekä käytännön neuvoja lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutusten välttämiseksi.
Opinnäytetyön tuloksia pystytään hyödyntämään suuntaa antavasti kotihoidon henkilökunnan osaamisen kehittämisessä lääkkeiden ja ravinnon yhteisvaikutusten osalta. Keskeistä tässä opinnäytetyössä oli tärkeän aiheen nostaminen esille kotihoitotyössä.