Relevansen av ett högt proteinintag : En systematisk litteraturstudie för vuxna idrottare och den allmänna befolkningen
Helenelund, Fredrik (2015)
Helenelund, Fredrik
Yrkeshögskolan Arcada
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120919998
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120919998
Tiivistelmä
Tässä työssä tutkittiin proteiinin saannin vaikutusta urheilijoiden ja yleisväestön tervey-teen ja suorituskykyyn. Monet aikuiset syövät huomattavasti enemmän proteiineja kun mitä heille suositellaan. Tutkimukset ovat myös näyttäneet että monet urheilijat eivät tie-dä kuinka paljon proteiineja heidän tulisi syödä optimoidakseen suorituskykynsä. On si-täpaitsi epäselvää miten pitkäkestoinen proteiinirikas ruokavalio vaikuttaa terveyteen.
Tämä työ on kirjallisuuskatsaus. Työn tarkoituksena on analysoida ajankohtaista tietoa korkean proteiininsaannin vaikutuksista 18 vuotta täyttäneisiin urheilijoihin ja yleisväes-töön. Tutkimus kysymykset olivat 1) Auttaako korkea proteiininsaanti parantamaan ur-heilijoiden suorituskykyä? 2) Onko proteiinirikas ruokavalio haitaksi terveydelle?
Kirjallisuuden etsimiseen käytetyt tietokannat olivat Academic Search Elite, Cinahl sekä SPORTDiscus. Yhteensä 16 artikkelia läpäisivät laatutarkastuksen ja sisällytettiin tähän analyysiin. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18 vuotta täyttäneet urheilijat sekä yelsi-väestö, ja kaikki sisällytetyt artikkelit ovat julkaistu vuosina 2004 – 2014.
Johtopäätös oli että proteiininsaanti joka ylittää suositukset voi olla hyödyksi aikuisille jotka ovat negatiivisessa energiatasapainossa. On myös näyttöä siitä että korkeampi pro-teiininsaanti vaikuttaa positiivisesti luiden mineraalitiheyteen. Pitkäaikainen korkea prote-iininsaanti voi kuitenkin olla vaaraksi terveydelle, koska se voi mm. altistaa diabetekselle. Kerättyjen tietojen perusteella pitkäaikaista proteiinirikasta ruokavaliota ei voi suositella. On suositeltavampaa keskittyä ajankohtaan milloin proteiinit syödään, sekä siihen että proteiinit saadaan hyvistä lähteistä kuten esimerkiksi kalasta ja kasvikunnan tuotteista.
Ravinto on aihe josta löytyy paljon väärää tietoa, ja tästä syystä olisi tärkeää antaa ih-misille parempi kuva siitä mihin tietoon voi luottaa. Tilannetta voitaisiin ehkä parantaa jos asiantuntijoilta jotka antavat ravitsemusohjeita muille, vaadittaisiin enemmän koulutusta. Olisi myös hyvä jos ravitsemuksesta saataisiin enemmän koulutusta, tai toisenlaista koulu-tusta kaikilla opintoasteilla.
Tämä työ on kirjallisuuskatsaus. Työn tarkoituksena on analysoida ajankohtaista tietoa korkean proteiininsaannin vaikutuksista 18 vuotta täyttäneisiin urheilijoihin ja yleisväes-töön. Tutkimus kysymykset olivat 1) Auttaako korkea proteiininsaanti parantamaan ur-heilijoiden suorituskykyä? 2) Onko proteiinirikas ruokavalio haitaksi terveydelle?
Kirjallisuuden etsimiseen käytetyt tietokannat olivat Academic Search Elite, Cinahl sekä SPORTDiscus. Yhteensä 16 artikkelia läpäisivät laatutarkastuksen ja sisällytettiin tähän analyysiin. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18 vuotta täyttäneet urheilijat sekä yelsi-väestö, ja kaikki sisällytetyt artikkelit ovat julkaistu vuosina 2004 – 2014.
Johtopäätös oli että proteiininsaanti joka ylittää suositukset voi olla hyödyksi aikuisille jotka ovat negatiivisessa energiatasapainossa. On myös näyttöä siitä että korkeampi pro-teiininsaanti vaikuttaa positiivisesti luiden mineraalitiheyteen. Pitkäaikainen korkea prote-iininsaanti voi kuitenkin olla vaaraksi terveydelle, koska se voi mm. altistaa diabetekselle. Kerättyjen tietojen perusteella pitkäaikaista proteiinirikasta ruokavaliota ei voi suositella. On suositeltavampaa keskittyä ajankohtaan milloin proteiinit syödään, sekä siihen että proteiinit saadaan hyvistä lähteistä kuten esimerkiksi kalasta ja kasvikunnan tuotteista.
Ravinto on aihe josta löytyy paljon väärää tietoa, ja tästä syystä olisi tärkeää antaa ih-misille parempi kuva siitä mihin tietoon voi luottaa. Tilannetta voitaisiin ehkä parantaa jos asiantuntijoilta jotka antavat ravitsemusohjeita muille, vaadittaisiin enemmän koulutusta. Olisi myös hyvä jos ravitsemuksesta saataisiin enemmän koulutusta, tai toisenlaista koulu-tusta kaikilla opintoasteilla.