Savolainen ruokakulttuuri : ja kuinka se näkyy Ylä-Savon peruskoulujen kouluruokailussa syksyllä 2015.
Nousiainen, Pirjo (2015)
Nousiainen, Pirjo
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015111716654
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015111716654
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä käsiteltiin savolaista ruokakulttuuria ja sitä, miten se ilmeni ylä-savolaisten peruskoulujen kouluruokailussa syksyllä 2015. Teoriaosassa esiteltiin ruokakulttuurin kehitystä suomalaisten alkuvaiheista tähän päivään. Savolaista ruokakulttuuria lähestyttiin vuodenkierron, vuotuisjuhlien ja raaka-aineiden kautta.
Perinteinen, savolainen ruokakulttuuri on perustunut vuoden kiertokulkuun. Saatavilla olleet raaka-aineet ovat sanelleet sen, mitä ruokia on voitu valmistaa. Perinteisen savolaisen ruokapöydän perusasiat ovat olleet ruisleipä ja suolakala.
Opinnäytetyössä esiteltiin ateriasuunnittelun perusteet ja koululaisten ravitsemussuositukset.
Annos- ja ateriasuunnittelu on monimutkainen ja monisyinen prosessi, johon vaikuttavat useat eri tekijät.
Valtion ravitsemusneuvotelukunta on laatinut kouluruokailusuosituksen. Se antaa raamit kouluaikaisen ruokailun järjestämiseksi.
Tutkimusosassa käytiin läpi teemahaastattelut, jotka toteutettiin yhteistyössä Iisalmen, Kiuruveden ja Keiteleen ruokahuoltopäällikköjen kanssa. Teemahaastatteluilla pyrittiin selvittämään, miten savolainen ruokakulttuuri näkyi näiden kolmen eri kokoisen kaupungin/kunnan peruskoulun ruokalistoilla syksyllä 2015.
Teemahaastattelujen ja ruokalistojen tutkimisen avulla saatiin selville, että perinteisiksi miellettyjä ruokalajeja löytyi: puuroja ja vellejä, keittoja, paisteja ja kalaruokia, ruisleipää unohtamatta.
Tässä opinnäytetyössä käsiteltiin savolaista ruokakulttuuria ja sitä, miten se ilmeni ylä-savolaisten peruskoulujen kouluruokailussa syksyllä 2015. Teoriaosassa esiteltiin ruokakulttuurin kehitystä suomalaisten alkuvaiheista tähän päivään. Savolaista ruokakulttuuria lähestyttiin vuodenkierron, vuotuisjuhlien ja raaka-aineiden kautta.
Perinteinen, savolainen ruokakulttuuri on perustunut vuoden kiertokulkuun. Saatavilla olleet raaka-aineet ovat sanelleet sen, mitä ruokia on voitu valmistaa. Perinteisen savolaisen ruokapöydän perusasiat ovat olleet ruisleipä ja suolakala.
Opinnäytetyössä esiteltiin ateriasuunnittelun perusteet ja koululaisten ravitsemussuositukset.
Annos- ja ateriasuunnittelu on monimutkainen ja monisyinen prosessi, johon vaikuttavat useat eri tekijät.
Valtion ravitsemusneuvotelukunta on laatinut kouluruokailusuosituksen. Se antaa raamit kouluaikaisen ruokailun järjestämiseksi.
Tutkimusosassa käytiin läpi teemahaastattelut, jotka toteutettiin yhteistyössä Iisalmen, Kiuruveden ja Keiteleen ruokahuoltopäällikköjen kanssa. Teemahaastatteluilla pyrittiin selvittämään, miten savolainen ruokakulttuuri näkyi näiden kolmen eri kokoisen kaupungin/kunnan peruskoulun ruokalistoilla syksyllä 2015.
Teemahaastattelujen ja ruokalistojen tutkimisen avulla saatiin selville, että perinteisiksi miellettyjä ruokalajeja löytyi: puuroja ja vellejä, keittoja, paisteja ja kalaruokia, ruisleipää unohtamatta.