Seinäjoen ammattikorkeakoulun Elintarvike- ja maatalousyksikön opettajien ja hankehenkilökunnan näkemykset alansa tutkimus- ja kehittämistoiminnasta
Lauhanen, Risto (2015)
Lauhanen, Risto
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7109-36-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7109-36-6
Tiivistelmä
Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta eli tki-toiminta on osa ammattikorkeakoulujen lakisääteitä tehtävää. Valtakunnallisen tki-osaajavalmennushankkeen osana Seinäjoen ammattikorkeakoulun elintarvike- ja maatalousyksikössä toteutetussa kyselyssä selvitettiin huhtikuussa 2015 opettajien ja hankehenkilökunnan (n=49) näkemyksiä oman alansa tki-toiminnasta, tutkimustulosten jalkautuksesta opetukseen sekä työelämään. Kyselyn vastausosuus oli 46,9 prosenttia. Opettajista 60 prosenttia oli täysin tai lähes samaa mieltä siitä, ettei opettajan aika riitä tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Edelleen opettajista 40 prosenttia oli sitä mieltä, että parhaiten tki-toiminnan tuloksia viedään työelämään hankeväen, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän yhteisissä työpajoissa ja tilaustutkimusten kautta. Hankehenkilökunnasta yli 60 prosenttia piti tärkeimpänä tki-toiminnan tulosten jalkauttamistapana aitoja työelämähankkeita. Kehityskohteiksi esitettiin tutkimus- ja kehittämistoiminnan viemistä suoraan opetussuunnitelmiin ja opettajien työaikasuunnitelmiin. Hankehenkilökunnan mukana oloa opetuksessa korostettiin, ja opiskelijoiden osallistumista hankkeisiin toivottiin. Lisäksi opettajien työelämäjaksoja suositeltiin.