Liiketoimintasuunnitelman laatimisprosessi: Olutravintola
Pesälä, Heidi (2015)
Pesälä, Heidi
Laurea-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090714389
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090714389
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena on laatia toimiva ja realistinen liiketoimin-tasuunnitelma olutravintolasta, jonka työn tekijä voi tulevaisuudessa perustaa. Tavoitteena on saada aikaan selkeä liiketoimintasuunnitelma, jossa on otettu huomioon jokainen yksityiskohta.
Työ on jakautunut kolmeen eri osioon. Alkuun työssä käsitellään ravintola-alan toimintaympä-ristöä. Tämän tarkoituksena on saada selville millainen matkailu- ja ravintola-ala on nykypäivänä ja mitkä ovat alan ominaispiirteitä. Työn toinen osio käsittelee yrittäjäksi ryhtymisen keskeisiä piirteitä. Tällä osiolla on keskeinen merkitys liiketoimintasuunnitelmaa laatiessa, sillä siinä käydään perusteellisesti läpi yrittäjäksi ryhtymistä sekä ravintolan liikeideaa eli olutta.
Työn kolmas osio käsittelee liiketoimintasuunnitelman suunnitteluprosessia. Tämä sisältää työn lähtötilanteen eli mistä työn idea on syntynyt ja miten sitä on lähdetty viemään eteenpäin. Toinen vaihe on suunnitteluvaihe eli mitä menetelmiä on käytetty suunnitelmaa tehtäessä. Lisäksi tämä osio sisältää tiivistelmän liiketoimintasuunnitelman sisällöstä. Osiossa on myös arvioinnit työstä. Arvioijina on ollut kaksi ulkopuolista yrittäjää sekä työn tekijä. Arviointien avulla pystyttiin näkemään kuinka hyvin liiketoimintasuunnitelman laatimisessa on onnistuttu.
Liiketoimintasuunnitelma sisältää yksityiskohtaiset suunnitelmat ravintolasta, sijainnista, tuotteista, palveluista ja kilpailijoista. Suunnitelman painopisteiksi nousivat kilpailukeinot verrattuna alueen muihin ravintoloihin sekä asiakaskunnan saaminen ja asiakasvirran ylläpitäminen. Liiketoimintasuunnitelma tarkentuu lähempänä ravintolan perustamisen ajankohtaa. Suunnitelma on ainoastaan tekijän omaan käyttöön.
Työ on jakautunut kolmeen eri osioon. Alkuun työssä käsitellään ravintola-alan toimintaympä-ristöä. Tämän tarkoituksena on saada selville millainen matkailu- ja ravintola-ala on nykypäivänä ja mitkä ovat alan ominaispiirteitä. Työn toinen osio käsittelee yrittäjäksi ryhtymisen keskeisiä piirteitä. Tällä osiolla on keskeinen merkitys liiketoimintasuunnitelmaa laatiessa, sillä siinä käydään perusteellisesti läpi yrittäjäksi ryhtymistä sekä ravintolan liikeideaa eli olutta.
Työn kolmas osio käsittelee liiketoimintasuunnitelman suunnitteluprosessia. Tämä sisältää työn lähtötilanteen eli mistä työn idea on syntynyt ja miten sitä on lähdetty viemään eteenpäin. Toinen vaihe on suunnitteluvaihe eli mitä menetelmiä on käytetty suunnitelmaa tehtäessä. Lisäksi tämä osio sisältää tiivistelmän liiketoimintasuunnitelman sisällöstä. Osiossa on myös arvioinnit työstä. Arvioijina on ollut kaksi ulkopuolista yrittäjää sekä työn tekijä. Arviointien avulla pystyttiin näkemään kuinka hyvin liiketoimintasuunnitelman laatimisessa on onnistuttu.
Liiketoimintasuunnitelma sisältää yksityiskohtaiset suunnitelmat ravintolasta, sijainnista, tuotteista, palveluista ja kilpailijoista. Suunnitelman painopisteiksi nousivat kilpailukeinot verrattuna alueen muihin ravintoloihin sekä asiakaskunnan saaminen ja asiakasvirran ylläpitäminen. Liiketoimintasuunnitelma tarkentuu lähempänä ravintolan perustamisen ajankohtaa. Suunnitelma on ainoastaan tekijän omaan käyttöön.