Tuotemassojen optimaalinen sekoittaminen säiliöissä : Valio Oy Turengin tehtaalla
Stenholm, Miia (2015)
Stenholm, Miia
Hämeen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015082714167
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015082714167
Tiivistelmä
Sekoituksen tarkoituksena on tasata tuotemassojen eri ominaisuuksia, joita ovat lämpötila sekä raaka-aineiden fysikaaliset ja kemialliset koostumukset. Sekoituksen avulla kiinteät partikkelit voidaan pitää liuenneena nesteeseen ja estää faasien erottuminen. Laitteistossa olevia tuotemassojen vaahtoutuvuu-teen vaikuttavia ilman lähteitä ovat esimerkiksi jauheita liuottavat mikserit, säiliöiden sekoittimet, pumput ja putkisto. Tuotemassan ilmapitoisuuteen vaikuttavat myös nesteen lämpötila, ympäröivä paine ja tuotemassaan lisättävien kiinteiden ja nestemäisten raaka-aineiden ilmapitoisuudet.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Valio Oy Turengin tehdas. Työ perustuu tehtaalla havaittuun jo pitkäkestoiseen tuotemassojen vaahtoamisongelmaan. Vaahtoutunut tuotemassa aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia lisäämällä hävikin ja jäteveden määrää sekä heikentäen prosessin ennustettavuutta ja lisäten viivästyksiä. Työn tavoitteena oli saada selville mahdollisia syitä tuotemassan vaahtoamiseen. Tarkoituksena oli myös selvittää sekoitukseen vaikuttavia tekijöitä ja teknisiä ratkaisuja.
Työn kirjallisuusosan lähdeaineistona käytettiin kirjallisuutta ja alan artikkeleita. Lisäksi tietoa kerättiin tehtaan työntekijöiltä ja meijeriteknologian laite-valmistajilta. Kirjallisen selvityksen pohjalta päädyttiin käytännönkokeena tutkimaan liuotuksen lämpötilan vaikutusta tuotemassan vaahtoutumiseen. Liuotuksen lämpötilalla havaittiin olevan vaikutusta tuotemassan vaahtoisuuteen. Lämpötilan nostolla saatiin vähennettyä muodostuvan vaahdon määrää huomattavasti. Vastaavasti sekoitusnopeuksien muutoksilla ei havaittu merkittäviä vaikutuksia muodostuvan vaahdon määrään. Jatkotoimenpiteinä tulisi pohtia tuotemassan optimaalisinta lämmitystapaa liuotukseen ja liuotuksen jälkeen tehokkainta jäähdytystä.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Valio Oy Turengin tehdas. Työ perustuu tehtaalla havaittuun jo pitkäkestoiseen tuotemassojen vaahtoamisongelmaan. Vaahtoutunut tuotemassa aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia lisäämällä hävikin ja jäteveden määrää sekä heikentäen prosessin ennustettavuutta ja lisäten viivästyksiä. Työn tavoitteena oli saada selville mahdollisia syitä tuotemassan vaahtoamiseen. Tarkoituksena oli myös selvittää sekoitukseen vaikuttavia tekijöitä ja teknisiä ratkaisuja.
Työn kirjallisuusosan lähdeaineistona käytettiin kirjallisuutta ja alan artikkeleita. Lisäksi tietoa kerättiin tehtaan työntekijöiltä ja meijeriteknologian laite-valmistajilta. Kirjallisen selvityksen pohjalta päädyttiin käytännönkokeena tutkimaan liuotuksen lämpötilan vaikutusta tuotemassan vaahtoutumiseen. Liuotuksen lämpötilalla havaittiin olevan vaikutusta tuotemassan vaahtoisuuteen. Lämpötilan nostolla saatiin vähennettyä muodostuvan vaahdon määrää huomattavasti. Vastaavasti sekoitusnopeuksien muutoksilla ei havaittu merkittäviä vaikutuksia muodostuvan vaahdon määrään. Jatkotoimenpiteinä tulisi pohtia tuotemassan optimaalisinta lämmitystapaa liuotukseen ja liuotuksen jälkeen tehokkainta jäähdytystä.