Saanto- ja työkustannusseuranta broilerteurastamon leikkaamoon : Sahalahden Broiler Oy
Perämäki, Hannu (2015)
Perämäki, Hannu
Hämeen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015082614139
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015082614139
Tiivistelmä
Atria Suomi Oy tilasi tämän opinnäytetyön Kangasalla sijaitsevan Sahalahden Broiler Oy -broilerteurastamon leikkaamoon. Tarkoitus oli luoda samantyyppinen seurantajärjestelmä, kuin Atrian Nurmon siipikarjayksikössä on. Tavoitteena oli tehdä luotettava saanto- ja työkustannusseuranta, jonka avulla pystytään nopeasti puuttumaan leikkuu- ja paloitteluprosessien poikkeamiin ja tätä kautta aikaansaada merkittäviä kustannussäästöjä. Tavoitteena oli myös työkustannusten vertailun mahdollistaminen kahden eri laitoksen välillä.
Seurannan laatimisessa sovellettiin lean-ajattelumallin mukaista prosessien jatkuvan kehittämisen teoriaa. Lisäksi käytettiin broilerrotujen jalostajien antamia saantolupauksia sekä Atrian oman työntutkimuksen mukaista tietoa työkustannusten muodostumisesta. Työn tekijällä oli kokemuksen tuomaa tietoa broilerin koneellisesta paloittelusta.
Seuranta rakennettiin leikkaamosta saatavien paino- ja lukumäärätietojen varaan, jotka koottiin seurannan tietopohjaksi. Lisäksi selvitettiin kahden eri broilerrodun teoreettinen fileesaanto raaputtamalla veitsen avulla kaikki mahdollinen fileeosa irti linnusta. Tämän tutkimuksen tuloksista tehtiin myös tilastollinen tutkimus linnun painon vaikutuksesta fileesaantoon.
Työn tuloksena luotiin Sahalahden Broiler Oy:lle luotettava saanto- ja työkustannusseuranta, joka mahdollistaa prosesseissa esiintyviin poikkeamiin nopean puuttumisen ja sitä kautta tuo yritykselle merkittäviä kustannussäästöjä. Excel-taulukkolaskentaohjelmalla tehdyn seurannan avulla voidaan seurata työkustannusten tasoa ja verrata sitä toisen yksikön tasoon. Saanto- ja työkustannusseurantaa on mahdollista kehittää tarkemmaksi lisäämällä leikkaamosta tulevan punnitustiedon määrää. Tämä vaatii kuitenkin leikkaamon paloittelurataan sijoitettavan punnitusyksikön hankkimista.
Seurannan laatimisessa sovellettiin lean-ajattelumallin mukaista prosessien jatkuvan kehittämisen teoriaa. Lisäksi käytettiin broilerrotujen jalostajien antamia saantolupauksia sekä Atrian oman työntutkimuksen mukaista tietoa työkustannusten muodostumisesta. Työn tekijällä oli kokemuksen tuomaa tietoa broilerin koneellisesta paloittelusta.
Seuranta rakennettiin leikkaamosta saatavien paino- ja lukumäärätietojen varaan, jotka koottiin seurannan tietopohjaksi. Lisäksi selvitettiin kahden eri broilerrodun teoreettinen fileesaanto raaputtamalla veitsen avulla kaikki mahdollinen fileeosa irti linnusta. Tämän tutkimuksen tuloksista tehtiin myös tilastollinen tutkimus linnun painon vaikutuksesta fileesaantoon.
Työn tuloksena luotiin Sahalahden Broiler Oy:lle luotettava saanto- ja työkustannusseuranta, joka mahdollistaa prosesseissa esiintyviin poikkeamiin nopean puuttumisen ja sitä kautta tuo yritykselle merkittäviä kustannussäästöjä. Excel-taulukkolaskentaohjelmalla tehdyn seurannan avulla voidaan seurata työkustannusten tasoa ja verrata sitä toisen yksikön tasoon. Saanto- ja työkustannusseurantaa on mahdollista kehittää tarkemmaksi lisäämällä leikkaamosta tulevan punnitustiedon määrää. Tämä vaatii kuitenkin leikkaamon paloittelurataan sijoitettavan punnitusyksikön hankkimista.