Osaamistarpeet tulevaisuuden monitoimikeittiössä
Kiss-Herttua, Hajnalka (2015)
Kiss-Herttua, Hajnalka
Lapin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061213232
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061213232
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin, minkälaista osaamista vaaditaan tulevaisuuden monitoimikeittiössä. Tehtävän toimeksiantajana toimi Rovaniemen kaupungin ruokapalvelu. Tutkimustyön yhtenä näkökulmana on tulevaisuustietoisuus. Uuden keittiön tuomasta organisaatiomuutoksesta johtuen tuli tarve selvittää mitä osaamistarpeita monitoimikeittiössä tarvitaan tulevaisuudessa (2020). Lisäksi selvitettiin, tarvitaanko ruokapalvelujen nykyiselle henkilöstölle lisäkoulutusta. Opinnäytetyön tietoperustassa tarkasteltiin alan ammatillisen osaamisen ja asiantuntijuuden lisäksi ruokapalvelun käsitteistöä suurten ammattikeittiöiden näkökulmasta ja alan koulutusmahdollisuuksia. Työssä määriteltiin myös monitoi-mikeittiö käsitteenä.
Tutkimus on tapaustutkimus ja siinä käytettiin monipuolisesti erilaisia laadullisen tutkimuksen menetelmiä. Tutkimuksessa käytettiin aineistonkeruumenetelminä puolistrukturoitua haastattelua, ryhmähaastattelua ja valmiin aineiston analyysiä. Haastateltavat olivat suurten ammattikeittiöiden työnjohtoa ja ruoanvalmistajia.
Tuloksina tutkimuksesta nousivat ammattikeittiöissä työskentelevien ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutaitojen lisäksi muutoksensietokyky, ongelmanratkaisu- ja yhteistyötaidot sekä tieto- ja viestintätekninen (TVT) osaaminen. Yllättävää oli palvelukeittiöosaamisen painottuminen asiakaspalvelutaitoihin keittiötyössä tarvittavien taitojen sijaan.
Opinnäytetyöstä valmistui yhteenveto monitoimikeittiön ammatillisesta osaamisesta ja esitys henkilöstön tulevaisuuden lisäosaamistarpeista. Yhteenveto monitoimikeittiön tehtävien osaamisalueista on helposti siirrettävissä myös muiden organisaatioiden hyväksi.
Tutkimus on tapaustutkimus ja siinä käytettiin monipuolisesti erilaisia laadullisen tutkimuksen menetelmiä. Tutkimuksessa käytettiin aineistonkeruumenetelminä puolistrukturoitua haastattelua, ryhmähaastattelua ja valmiin aineiston analyysiä. Haastateltavat olivat suurten ammattikeittiöiden työnjohtoa ja ruoanvalmistajia.
Tuloksina tutkimuksesta nousivat ammattikeittiöissä työskentelevien ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutaitojen lisäksi muutoksensietokyky, ongelmanratkaisu- ja yhteistyötaidot sekä tieto- ja viestintätekninen (TVT) osaaminen. Yllättävää oli palvelukeittiöosaamisen painottuminen asiakaspalvelutaitoihin keittiötyössä tarvittavien taitojen sijaan.
Opinnäytetyöstä valmistui yhteenveto monitoimikeittiön ammatillisesta osaamisesta ja esitys henkilöstön tulevaisuuden lisäosaamistarpeista. Yhteenveto monitoimikeittiön tehtävien osaamisalueista on helposti siirrettävissä myös muiden organisaatioiden hyväksi.