Johtamisen avulla vastuullisuuteen Tampereen Aterian lasten ja nuorten liiketoiminta-alueella
Aakkula, Pirjo; Tuominen, Katri (2015)
Aakkula, Pirjo
Tuominen, Katri
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061213247
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061213247
Tiivistelmä
Tämän työn tarkoituksena oli kartoittaa vastuullisuuden huomioimista Tampereen Aterian lasten ja nuorten liiketoiminta-alueella. Samalla selvitettiin, kuinka vastuullisuutta oli johdettu. Teoreettisessa viitekehyksessä on tarkasteltu vastuullisuuden eri näkökulmia ympäristövastuusta henkilöstöjohtamiseen. Tutkimuskysymysten ja haastattelujen avulla selvitettiin olemassa olevia toimintatapoja ja periaatteita henkilökunnan toiminnassa. Tavoitteena oli kehittää vastuullisuutta organisaatiossa. Esimiehiä kouluttamalla voidaan saada henkilökunta mukaan vastuulliseen toimintaan.
Yhtenä tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista tutkimusta ja lähetettiin kyselylomake kahteen Tampereen Aterian tiimiin. Henkilöstöltä kysyttiin heidän työskentelytavoistaan ja tietämyksestään muun muassa koskien laitteiden toimintaa ja puhdistamista. Kvalitatiivista tutkimusmenetelmää toteutettiin haastattelemalla Tampereen Aterian muutamaa työntekijää ja suunnittelijaa. Kysymyksillä haluttiin tietoa Tampereen Aterian vastuullisuudesta tällä hetkellä ja miten toimintaa voisi haastateltavien mielestä kehittää.
Kyselyt ja haastattelut osoittivat, että toimipisteiden työskentelytavoissa olisi kehittämistä ja tämä voisi tapahtua esimerkiksi lisäämällä perehdyttämistä ja koulutusta. Es-miestyön tueksi Tampereen Aterian lasten ja nuorten liiketoiminta-alueella tarvittaisiin jatkuvaa muutosjohtamisen koulutusta. Oleellista on, että esimiestyössä ymmärretään muutosjohtamisen perusajatus ja huolehditaan, että uusimmat tiedot ja ohjeistukset, koskien vastuullisuutta, viedään käytäntöön asti.
Yhtenä tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista tutkimusta ja lähetettiin kyselylomake kahteen Tampereen Aterian tiimiin. Henkilöstöltä kysyttiin heidän työskentelytavoistaan ja tietämyksestään muun muassa koskien laitteiden toimintaa ja puhdistamista. Kvalitatiivista tutkimusmenetelmää toteutettiin haastattelemalla Tampereen Aterian muutamaa työntekijää ja suunnittelijaa. Kysymyksillä haluttiin tietoa Tampereen Aterian vastuullisuudesta tällä hetkellä ja miten toimintaa voisi haastateltavien mielestä kehittää.
Kyselyt ja haastattelut osoittivat, että toimipisteiden työskentelytavoissa olisi kehittämistä ja tämä voisi tapahtua esimerkiksi lisäämällä perehdyttämistä ja koulutusta. Es-miestyön tueksi Tampereen Aterian lasten ja nuorten liiketoiminta-alueella tarvittaisiin jatkuvaa muutosjohtamisen koulutusta. Oleellista on, että esimiestyössä ymmärretään muutosjohtamisen perusajatus ja huolehditaan, että uusimmat tiedot ja ohjeistukset, koskien vastuullisuutta, viedään käytäntöön asti.