Kahvilan konseptointi : pohjatutkimus Niemen kampuksen uutta kahvilakonseptia varten
Hockman, Janniina (2015)
Hockman, Janniina
Lahden ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052811091
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052811091
Tiivistelmä
Tämä tutkimuksellinen opinnäytetyö käsittelee kahvilan konseptointia. Opinnäytetyö toimii pohjatutkimuksena sekä ideoinnin tukena Niemen kampuksen uudelle kahvilakonseptille. Tavoitteena oli kartoittaa, millaisia kahviloita lähiseudun ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kampuksilla on. Tarkoituksena oli selvittää, millainen on hyvä kahvila ja millaisia asioita kahvilassa sekä sen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon.
Teoriaosuudessa perehdytään konseptointiin sekä kahvilaan palveluympäristönä. Tutkimus tehtiin haastattelujen sekä havainnoinnin avulla viidessä benchmark-kohteessa, joita olivat Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ravintola Paja Kouvolassa, Metropolia ammattikorkeakoulun Metka Cafe Helsingissä, Helsingin yliopiston Cafe Portaali, Laurea ammattikorkeakoulun ravintola Hella Wuolijoki Tikkurilassa sekä Aalto-yliopiston Aino - kahvila Otaniemessä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 45 kappaletta ja haastatteluihin osallistui yhteensä 97 henkilöä.
Tutkimustuloksissa huomataan, että asiakkaat kiinnittävät huomiota hieman erilaisiin asioihin. Yhteisiksi hyvän kahvilan ominaisuuksiksi ovat nousseet viihtyisyys, monipuolinen valikoima sekä rauhallisuus. Lisäksi arvostetaan kohtuullista hinnoittelua, kotoisuutta, hyvää palvelua sekä erikoisruokavalioiden huomioon ottamista. Pienillä asioilla on merkitystä ja on tärkeää ottaa asiakkaiden mielipiteet huomioon.
Tämä opinnäyte on tehty osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Future Campus Demonstrator (FCD) –hanketta.
Teoriaosuudessa perehdytään konseptointiin sekä kahvilaan palveluympäristönä. Tutkimus tehtiin haastattelujen sekä havainnoinnin avulla viidessä benchmark-kohteessa, joita olivat Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ravintola Paja Kouvolassa, Metropolia ammattikorkeakoulun Metka Cafe Helsingissä, Helsingin yliopiston Cafe Portaali, Laurea ammattikorkeakoulun ravintola Hella Wuolijoki Tikkurilassa sekä Aalto-yliopiston Aino - kahvila Otaniemessä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 45 kappaletta ja haastatteluihin osallistui yhteensä 97 henkilöä.
Tutkimustuloksissa huomataan, että asiakkaat kiinnittävät huomiota hieman erilaisiin asioihin. Yhteisiksi hyvän kahvilan ominaisuuksiksi ovat nousseet viihtyisyys, monipuolinen valikoima sekä rauhallisuus. Lisäksi arvostetaan kohtuullista hinnoittelua, kotoisuutta, hyvää palvelua sekä erikoisruokavalioiden huomioon ottamista. Pienillä asioilla on merkitystä ja on tärkeää ottaa asiakkaiden mielipiteet huomioon.
Tämä opinnäyte on tehty osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Future Campus Demonstrator (FCD) –hanketta.