Happivaiheen koeajon suunnittelu
Kalinainen, Tommi (2015)
Kalinainen, Tommi
Saimaan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505178423
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505178423
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä suunnitellaan koeajoja sellutehtaan happivaihetta var-ten. Työssä käsitellään sellunvalmistusta, puun ominaisuuksia ja vaikutuksia sellun valmistukseen, kuitulinjan eri osia ja niiden toimintaa keskittyen happivaiheen toimintaan. Tarkoituksena oli keskittyä happivaiheen eri tekijöiden vaikutuksiin sellun valmistuksessa.
Työn loppuosassa suunniteltiin koeajoja, joilla tutkitaan happivaiheen alkalija-kosuhteen ja happivaiheen lämpötilan vaikutusta sellumassan laatuun. Työssä käydään läpi koeajoissa huomioitavat tekijät ja mahdolliset ongelmia aiheuttavat tekijät. Koeajoja ei tämän työn puitteissa toteutettu, mutta työn lopuksi on selvitetty, kuinka mahdollisia tuloksia tulisi tulkita.
Työn loppuosassa suunniteltiin koeajoja, joilla tutkitaan happivaiheen alkalija-kosuhteen ja happivaiheen lämpötilan vaikutusta sellumassan laatuun. Työssä käydään läpi koeajoissa huomioitavat tekijät ja mahdolliset ongelmia aiheuttavat tekijät. Koeajoja ei tämän työn puitteissa toteutettu, mutta työn lopuksi on selvitetty, kuinka mahdollisia tuloksia tulisi tulkita.