ELINTARVIKEVALVONTATIETOJEN JULKISUUDEN VAIKUTUKSET
Juppi, Terhi (2015)
Juppi, Terhi
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505107151
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505107151
Tiivistelmä
Elintarvikevalvontatietojen järjestelmällinen julkaiseminen aloitettiin Suomessa toukokuussa 2013. Julkaisemisen tavoitteena on muun muassa kertoa kuluttajille elintarvikehuoneistojen hygieenisestä tasosta, lisätä valvonnan läpinäkyvyyttä ja tunnettavuutta sekä yhtenäistää tarkastuskäytäntöjä.
Opinnäytetyön aiheena oli selvittää elintarvikevalvontaa tekevien tarkastajien ja elintarvikealan yritysten näkemyksiä valvontatietojen julkisuuden yleisistä vaikutuksista, tarkastuskäytäntöjen yhtenäistymisestä sekä tarkastuksissa ja tarkastusten raportoinnissa tapahtuneista muutoksista. Näkemyksiä selvitettiin kyselytutkimuksella, joka tehtiin 22 ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön tarkastajille ja yksiköiden alueilla toimiville yrityksille. Kyselyjen tueksi analysoitiin valvontayksiköiden julkaisemia tarkastusraportteja. Suomessa ei ole tiettävästi tätä ennen julkaistu valvontatietojen julkisuuteen liittyvä tutkimuksia.
Tarkastajien ja/tai yritysten näkemysten perusteella julkisuuden keskeisimmiksi vaikutuksiksi voidaan nostaa tarkastuskäytäntöjen yhtenäistyminen erityisesti valvontayksiköiden sisällä, mutta myös koko Suomessa, valvonnan tunnettavuuden lisääntyminen, epäkohtien korjaamisen nopeutuminen, uusintatarkastusten määrän lisääntyminen, tarkastusten tekemisen helpottuminen ja tarkastusraporttien selkeytyminen.
Vaikka tarkastuskäytännöt ovat yhtenäistyneet, järjestelmän kehitystarpeet kohdistuvat juuri yhtenäisyyden kehittämiseen. Lisäohjeita tarvitaan ja nykyisten ohjeiden selkeyttä ja yksiselitteisyyttä tulee parantaa. Kehitystyö tulee vaatimaan kaikkien tahojen näkemysten huomioon ottamista, yhteistä tahtotilaa ja ymmärtämystä sekä myös pitkäjänteisyyttä. On myös erittäin tärkeää että järjestelmä tulee tunnetuksi kuluttajien keskuudessa ja kuluttajat alkavat hyödyntää julkaistuja valvontatietoja valitessaan asiointipaikkojaan.
Opinnäytetyön aiheena oli selvittää elintarvikevalvontaa tekevien tarkastajien ja elintarvikealan yritysten näkemyksiä valvontatietojen julkisuuden yleisistä vaikutuksista, tarkastuskäytäntöjen yhtenäistymisestä sekä tarkastuksissa ja tarkastusten raportoinnissa tapahtuneista muutoksista. Näkemyksiä selvitettiin kyselytutkimuksella, joka tehtiin 22 ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön tarkastajille ja yksiköiden alueilla toimiville yrityksille. Kyselyjen tueksi analysoitiin valvontayksiköiden julkaisemia tarkastusraportteja. Suomessa ei ole tiettävästi tätä ennen julkaistu valvontatietojen julkisuuteen liittyvä tutkimuksia.
Tarkastajien ja/tai yritysten näkemysten perusteella julkisuuden keskeisimmiksi vaikutuksiksi voidaan nostaa tarkastuskäytäntöjen yhtenäistyminen erityisesti valvontayksiköiden sisällä, mutta myös koko Suomessa, valvonnan tunnettavuuden lisääntyminen, epäkohtien korjaamisen nopeutuminen, uusintatarkastusten määrän lisääntyminen, tarkastusten tekemisen helpottuminen ja tarkastusraporttien selkeytyminen.
Vaikka tarkastuskäytännöt ovat yhtenäistyneet, järjestelmän kehitystarpeet kohdistuvat juuri yhtenäisyyden kehittämiseen. Lisäohjeita tarvitaan ja nykyisten ohjeiden selkeyttä ja yksiselitteisyyttä tulee parantaa. Kehitystyö tulee vaatimaan kaikkien tahojen näkemysten huomioon ottamista, yhteistä tahtotilaa ja ymmärtämystä sekä myös pitkäjänteisyyttä. On myös erittäin tärkeää että järjestelmä tulee tunnetuksi kuluttajien keskuudessa ja kuluttajat alkavat hyödyntää julkaistuja valvontatietoja valitessaan asiointipaikkojaan.