Elintarvikevalvonnan vaikuttavuus Hyvinkäällä 2003-2013
Tiainen, Pia (2015)
Tiainen, Pia
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504214703
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504214703
Tiivistelmä
Kunnallisen elintarvikevalvonnan henkilöresurssit on nähty Suomessa 2000–luvulla valvontatarpeeseen nähden puutteelliseksi. Hyvinkään kaupunki on lisännyt ympäristöterveydenhuollon henkilöresursseja suunnitelmallisesti vuodesta 2007. Se on saavuttanut toiminta-alueiden 10 henkilötyövuoden yksikkökokovaatimuksen vuonna 2013.
Työssä tarkasteltiin Hyvinkään kaupungin elintarvikevalvonnan henkilöresurssien lisäämisen vaikutusta valvonnan vaikuttavuuden kehitykseen vuosina 2003−2013. Elintarvikevalvonnan vaikuttavuuden kehitystä arvioitiin raportoiduilla valvontasuoritteilla ja tuloksilla. Arvioitavina tuloksina olivat valvontanäytetulosten laatu ja kauppakeskuksen asiakkaiden mielipiteet elintarviketurvallisuuden kehityksestä.
Työn perusteella Hyvinkään elintarvikevalvonnan henkilöresurssien lisäys ei lisännyt tarkastusmääriä. Tämä johtui lisääntyneistä laadullisuuteen liittyvistä toimista. Hyvinkään elintarvikevalvonnan määrälliset suoritteet, kuten tarkastukset ja näytteenottomäärät, vähentyivät tarkastelujaksolla. Laadulliset suoritteet, kuten tarkastusten kattavuus ja valvontatoimenpiteiden määrä, nousivat. Tarkastusten ja näytteenoton suunnitelmallisuus lisääntyi. Valvontakohteiden riskinarviointi kehittyi. Tarkastustehokkuus heikkeni tarkastelujaksolla Hyvinkäällä.
Hyvinkäällä on pystytty vastaamaan valtakunnalliseen tavoitteeseen korkeasta elintarviketurvallisuuden tasosta valvontanäytetulosten perusteella. Ruokamyrkytysepidemiat ja asiakasvalitukset eivät tukeneet elintarviketurvallisuuden parantumista, sillä niiden määrä ei vähentynyt tarkastelujaksolla.
Kyselytutkimuksen tulokset tukivat muuta työtä, jonka mukaan Hyvinkään elintarvikevalvonnan lisääntyneet valvontaresurssit ja laadukkaampi valvonta vuosina 2003−2013 ovat lisänneet elintarviketurvallisuutta ja pitävät yllä korkeaa luottamusta elintarvikevalvontaan. Kyselytutkimuksen mukaan Hyvinkään elintarvikevalvonnan näkyvyyttä tulisi parantaa.
Työssä tarkasteltiin Hyvinkään kaupungin elintarvikevalvonnan henkilöresurssien lisäämisen vaikutusta valvonnan vaikuttavuuden kehitykseen vuosina 2003−2013. Elintarvikevalvonnan vaikuttavuuden kehitystä arvioitiin raportoiduilla valvontasuoritteilla ja tuloksilla. Arvioitavina tuloksina olivat valvontanäytetulosten laatu ja kauppakeskuksen asiakkaiden mielipiteet elintarviketurvallisuuden kehityksestä.
Työn perusteella Hyvinkään elintarvikevalvonnan henkilöresurssien lisäys ei lisännyt tarkastusmääriä. Tämä johtui lisääntyneistä laadullisuuteen liittyvistä toimista. Hyvinkään elintarvikevalvonnan määrälliset suoritteet, kuten tarkastukset ja näytteenottomäärät, vähentyivät tarkastelujaksolla. Laadulliset suoritteet, kuten tarkastusten kattavuus ja valvontatoimenpiteiden määrä, nousivat. Tarkastusten ja näytteenoton suunnitelmallisuus lisääntyi. Valvontakohteiden riskinarviointi kehittyi. Tarkastustehokkuus heikkeni tarkastelujaksolla Hyvinkäällä.
Hyvinkäällä on pystytty vastaamaan valtakunnalliseen tavoitteeseen korkeasta elintarviketurvallisuuden tasosta valvontanäytetulosten perusteella. Ruokamyrkytysepidemiat ja asiakasvalitukset eivät tukeneet elintarviketurvallisuuden parantumista, sillä niiden määrä ei vähentynyt tarkastelujaksolla.
Kyselytutkimuksen tulokset tukivat muuta työtä, jonka mukaan Hyvinkään elintarvikevalvonnan lisääntyneet valvontaresurssit ja laadukkaampi valvonta vuosina 2003−2013 ovat lisänneet elintarviketurvallisuutta ja pitävät yllä korkeaa luottamusta elintarvikevalvontaan. Kyselytutkimuksen mukaan Hyvinkään elintarvikevalvonnan näkyvyyttä tulisi parantaa.