Ruokapalveluhenkilöstön näkemyksiä kouluruoasta : "Periaatteessa kaikki on kunnossa, mutta se lapsi ei kuitenkaan syö."
Ahti, Heli (2015)
Ahti, Heli
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502031828
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502031828
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ruokapalveluhenkilöstön näkemyksiä kouluruokailun tilasta ja tulevaisuudesta Suomessa, tutkittavien näkemystä kouluruokailukokemuksen kannalta merkittävien tekijöiden rakentumisesta ja tilasta omalla koululla sekä ruokapalveluhenkilöstön näkemystä omasta roolista ruokakasvattajana.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullista menetelmää. Aineiston keruu tapahtui teemahaas-tattelun avulla. Teemahaastattelut toteutettiin maalis- ja huhtikuussa 2014 kolmessa eri organisaatiossa. Haastateltavia oli 12. Tutkimuksen teemahaastattelun teoreettisena viitekehyksenä oli the Five Aspects of Meal Model (FAMM)-mallin mukaiset viisi näkökulmaa, jotka liittyvät ruoan tuottamiseen ja ruokailuun. Teemat olivat: tila, kohtaaminen, tuote, tunnelma sekä johtaminen ja organisaation hallintajärjestelmä. Tutkimusmateriaali analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen.
Opinnäytetyön tulosten mukaan tarjottavaan kouluruokaan vaikuttaa voimakkaasti ruokapalveluja tuottavan organisaation oma ruokaideologia. FAMM-mallin mukaiset viisi näkökulmaa ruoan tuottamiseen ja ruokailuun toteutuivat tässä opinnäytetyössä saatujen tulosten perusteella vaihtelevasti. Kouluruokailua ei osata suunnitella kokonaisvaltaisen ruokailukokemuksen näkökulmasta, vaan keskitytään hyvin pitkälti vain tuotteeseen. Tulosten mukaan ruokapalveluhenkilöstö ei näe itseään ruokakasvattajana. Suomalainen kouluruokailujärjestelmä on ainutlaatuinen. Työn tulosten pohjalta kouluruokailua voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullista menetelmää. Aineiston keruu tapahtui teemahaas-tattelun avulla. Teemahaastattelut toteutettiin maalis- ja huhtikuussa 2014 kolmessa eri organisaatiossa. Haastateltavia oli 12. Tutkimuksen teemahaastattelun teoreettisena viitekehyksenä oli the Five Aspects of Meal Model (FAMM)-mallin mukaiset viisi näkökulmaa, jotka liittyvät ruoan tuottamiseen ja ruokailuun. Teemat olivat: tila, kohtaaminen, tuote, tunnelma sekä johtaminen ja organisaation hallintajärjestelmä. Tutkimusmateriaali analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen.
Opinnäytetyön tulosten mukaan tarjottavaan kouluruokaan vaikuttaa voimakkaasti ruokapalveluja tuottavan organisaation oma ruokaideologia. FAMM-mallin mukaiset viisi näkökulmaa ruoan tuottamiseen ja ruokailuun toteutuivat tässä opinnäytetyössä saatujen tulosten perusteella vaihtelevasti. Kouluruokailua ei osata suunnitella kokonaisvaltaisen ruokailukokemuksen näkökulmasta, vaan keskitytään hyvin pitkälti vain tuotteeseen. Tulosten mukaan ruokapalveluhenkilöstö ei näe itseään ruokakasvattajana. Suomalainen kouluruokailujärjestelmä on ainutlaatuinen. Työn tulosten pohjalta kouluruokailua voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.