Luomu kasvuun : Yhteenveto luomuopetuksen nykytilasta ja kehittämisehdotukset eri koulutusasteille
Vahtila, Outi; Michelson, Annika; Honkanen, Anne; Mynttinen, Ritva; Arolaakso, Anu; Puustinen, Lilli; Rinkinen, Tutta (2024)
Vahtila, Outi
Michelson, Annika
Honkanen, Anne
Mynttinen, Ritva
Arolaakso, Anu
Puustinen, Lilli
Rinkinen, Tutta
Hämeen ammattikorkeakoulu
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-784-853-4
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-784-853-4
Tiivistelmä
Luomu on tarkasti valvottua elintarviketuotantoa aina pellolta ruokalautaselle asti. Luomussa ei käytetä kemiallisia lannoitteita eikä torjunta-aineita vaan tuotannossa hyödynnetään biologista typensidontaa ja kasvivuorotusta. Kotieläintuotannon lähtökohtana on eläinten hyvinvointi. Luomuelintarvikkeiden jalostuksessa ja ruuanvalmistuksessa voidaan käyttää ainoastaan luomussa sallittuja lisä-, apu- ja pesuaineita. Luomu on ympäristöystävällinen tuotantotapa, joka vastaa moniin nykypäivän haasteisiin kuten luontokatoon, kemikalisoitumiseen ja ravinneomavaraisuuteen. Luomuosaaminen perustuu mahdollisimman suureen omavaraisuuteen ja on osa kansallista huoltovarmuutta.
Euroopan Unionin ja Suomen kansallinen tavoite on lisätä luomun osuutta maatalous- ja elintarviketuotannossa. Tavoitteen saavuttamisessa koulutuksella on tärkeä tehtävä. Kansallisen Luomu 2.0 -ohjelman mukaan perustiedot luomusta tulisikin sisällyttää ruokaketjun opiskelijoiden perusosaamiseksi.
Tämän selvitystyön tavoitteena oli tuottaa tietoa ruokaketjuun kytkeytyvien suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien luomukoulutuksen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Luomua tarkasteltiin muun muassa koulutustarjonnan määrän ja laajuuden, opetus- ja toteutussuunnitelmien, sisältöjen ja opettajien luomuosaamisen näkökulmasta. Näiden pohjalta laadittiin toimenpide-ehdotukset oppilaitosten toiminnan ja koulutuksen kehittämiseksi.
Euroopan Unionin ja Suomen kansallinen tavoite on lisätä luomun osuutta maatalous- ja elintarviketuotannossa. Tavoitteen saavuttamisessa koulutuksella on tärkeä tehtävä. Kansallisen Luomu 2.0 -ohjelman mukaan perustiedot luomusta tulisikin sisällyttää ruokaketjun opiskelijoiden perusosaamiseksi.
Tämän selvitystyön tavoitteena oli tuottaa tietoa ruokaketjuun kytkeytyvien suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien luomukoulutuksen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Luomua tarkasteltiin muun muassa koulutustarjonnan määrän ja laajuuden, opetus- ja toteutussuunnitelmien, sisältöjen ja opettajien luomuosaamisen näkökulmasta. Näiden pohjalta laadittiin toimenpide-ehdotukset oppilaitosten toiminnan ja koulutuksen kehittämiseksi.