Ympäristövastuullisuustoimet ravintola-alan yrityksessä
Merisalo, Henna (2024)
Merisalo, Henna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024072924023
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024072924023
Tiivistelmä
Ilmastonmuutos koskettaa meistä jokaista, ja erityisesti yritysten vastuullisuus ja kestävän kehityksen mukainen toiminta korostuu nykyajan yhteiskunnassa. Vastuullisuus on megatrendi, joka muokkaa yritysten toimintaa, ja etu kilpailijoihin nähden vastuullisen kuluttajan silmissä. Kuitenkin erityisesti ravintola-alan yrityksissä vastuullisuus on vaikeasti lähestyttävä asia.
Tämän työn tarkoitus on tuottaa toimeksiantajalle nykytila-analyysi yrityksen nykyisestä ympäristövastuullisuuden tilasta ja tuottaa kehitysehdotuksia ympäristövastuun parantamiseksi. Kehitysideat on tarkoitus toteuttaa käytännössä. Nykytila-analyysin tutkimusmenetelminä käytettiin haastattelu- ja havainnointitutkimuksia. Haastattelututkimuksessa haastateltiin sekä työntekijöitä että esihenkilöitä. Havainnointitutkimuksessa seurattiin työntekijöitä, jotta voitiin varmistaa, että he tekivät niin kuin haastatteluissa olivat kertoneet tekevänsä. Tutkimuksessa selvitettiin myös yksilöiden toimintamallien eroja ja verrattiin niitä esihenkilöiden antamiin ohjeistuksiin.
Työn viitekehyksenä toimii ilmastonmuutos, yritysvastuu ja kestävä kehitys, erityisesti ravintola-alaa koskeva lainsäädäntö ja sen ylittävä moraalinen velvollisuus ympäristöä kohtaan. Työssä tarkastellaan ravintola-alalla ja erityisesti toimeksiantajalla käytössä olevia ohjeita ja käytänteitä, ja suunnitellaan kehitysehdotukset perustuen henkilökunnan ja yrityksen tarpeisiin ja resursseihin. Lopputuloksena on selkeä lista konkreettisista toimista, joita yritys voi alkaa käytännössä toteuttamaan, vähentäen näin omaa negatiivista ympäristövaikutustansa.
Tämän työn tarkoitus on tuottaa toimeksiantajalle nykytila-analyysi yrityksen nykyisestä ympäristövastuullisuuden tilasta ja tuottaa kehitysehdotuksia ympäristövastuun parantamiseksi. Kehitysideat on tarkoitus toteuttaa käytännössä. Nykytila-analyysin tutkimusmenetelminä käytettiin haastattelu- ja havainnointitutkimuksia. Haastattelututkimuksessa haastateltiin sekä työntekijöitä että esihenkilöitä. Havainnointitutkimuksessa seurattiin työntekijöitä, jotta voitiin varmistaa, että he tekivät niin kuin haastatteluissa olivat kertoneet tekevänsä. Tutkimuksessa selvitettiin myös yksilöiden toimintamallien eroja ja verrattiin niitä esihenkilöiden antamiin ohjeistuksiin.
Työn viitekehyksenä toimii ilmastonmuutos, yritysvastuu ja kestävä kehitys, erityisesti ravintola-alaa koskeva lainsäädäntö ja sen ylittävä moraalinen velvollisuus ympäristöä kohtaan. Työssä tarkastellaan ravintola-alalla ja erityisesti toimeksiantajalla käytössä olevia ohjeita ja käytänteitä, ja suunnitellaan kehitysehdotukset perustuen henkilökunnan ja yrityksen tarpeisiin ja resursseihin. Lopputuloksena on selkeä lista konkreettisista toimista, joita yritys voi alkaa käytännössä toteuttamaan, vähentäen näin omaa negatiivista ympäristövaikutustansa.