Prosessimuutoksen vaikutus kuluttajapakattuun tuotteeseen
Nisula, Juha (2024)
Nisula, Juha
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060621786
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060621786
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin Atria Suomi Oyj:lle, joka valmistaa ja myy erilaisia elintarvikkeita kuluttajille. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää uudenlaisen kanafileen leikkausprosessin mahdollisuudet tuottaa uudella tavalla määriteltyä raaka-ainetta, joka pystyttäisiin pakkaamaan nykyisellä pakkausprosessilla kuluttajalle uutuusarvoa tuottavalla tavalla.
Opinnäytetyössä käytettiin kokeellisen tutkimuksen menetelmiä kartoittamaan niitä uuden leikkausprosessin mahdollisuuksia ja haasteita, joita uudella tavalla määritelty raaka-aine vaatii prosessilta ja prosessissa työskenteleviltä henkilöiltä. Prosessin kyvykkyyttä arvioitiin Lean Six Sigma -menetelmällä. Tuotettavalle raaka-aineelle laadittiin vaadittavat matemaattiset arvot, ja tuotetun raaka-aineen laatua verrattiin näihin. Pakkausprosessin arviointia varten laadittiin prosentuaalinen tavoitetaso, johon pyrittiin.
Raaka-aineen laadun osalta päästiin asetettuihin tavoitteisiin. Leikkausprosessin kyvykkyyden osalta ei kuitenkaan saavutettu Lean Six Sigma -menetelmän mukaista tasoa. Pakkausprosessin osalta jäätiin myös tavoitteesta. Raaka-aineelle annetut speksit painon vaihteluvälin osalta tekivät Lean Six Sigma -tavoitetason saavuttamisen mahdottomaksi.
Tulosten perusteella tehdyt kehittämissuunnitelmat on poistettu työn julkisesta versioista, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.
Opinnäytetyössä käytettiin kokeellisen tutkimuksen menetelmiä kartoittamaan niitä uuden leikkausprosessin mahdollisuuksia ja haasteita, joita uudella tavalla määritelty raaka-aine vaatii prosessilta ja prosessissa työskenteleviltä henkilöiltä. Prosessin kyvykkyyttä arvioitiin Lean Six Sigma -menetelmällä. Tuotettavalle raaka-aineelle laadittiin vaadittavat matemaattiset arvot, ja tuotetun raaka-aineen laatua verrattiin näihin. Pakkausprosessin arviointia varten laadittiin prosentuaalinen tavoitetaso, johon pyrittiin.
Raaka-aineen laadun osalta päästiin asetettuihin tavoitteisiin. Leikkausprosessin kyvykkyyden osalta ei kuitenkaan saavutettu Lean Six Sigma -menetelmän mukaista tasoa. Pakkausprosessin osalta jäätiin myös tavoitteesta. Raaka-aineelle annetut speksit painon vaihteluvälin osalta tekivät Lean Six Sigma -tavoitetason saavuttamisen mahdottomaksi.
Tulosten perusteella tehdyt kehittämissuunnitelmat on poistettu työn julkisesta versioista, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.