Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun
Pentikäinen, Saara; Kotro, Eliisa (2014)
Pentikäinen, Saara
Kotro, Eliisa
Editoija
Mikkelin ammattikorkeakoulu
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-588-452-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-588-452-7
Tiivistelmä
Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun on Mikkelin ammattikorkeakoulun ja teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteishanke. Hanke alkoi vuonna 2012 ja päättyy vuoden 2013 lopussa. Hankkeessa pyrittiin löytämään keinoja nostaa kouluruokailun arvostusta yläkouluikäisten oppilaiden ja koko kouluruokayhteisön keskuudessa ja parantamaan oppilaiden tietämystä kouluruoan ruokaketjusta. Hankkeeseen osallistui kaksi espoolaista ja kaksi eteläsavolaista yläkoulua. Lisäksi hankkeen vaikuttavuuden arvioimiseksi mukana oli yksi espoolainen vertailukoulu sekä kaksi eteläsavolaista vertailukoulua. Hankkeen pääkohderyhmänä olevat oppilaat olivat hankkeen alkaessa 7. –luokkalaisia, joista hankkeen lopussa oli tullut 8. -luokkalaisia.
Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin kullakin koululla tehtäviä, jotka käsittelivät kouluruokailua ja kouluruoan alkuperää erilaisista näkökulmista. Tehtävät suunniteltiin toteutettavaksi kunkin tehtävän sisältöön sopivan oppiaineen yhteydessä. Hankkeessa esimerkiksi mitattiin kouluravintolan melutasoja fysiikan tunnilla, laskettiin kouluruokaa korvaaviin eväisiin kuluvia rahasummia matematiikan tunnilla ja kirjoitettiin tarinoita kouluruokailusta äidinkielen tunnilla. Tehtävien tulosten kokoamiseen ja kommentoitiin käytettiin yhteiskehittämisalusta Owelaa (owela.fi ). Jokaiselle koululle luotiin oma sivusto ja sivuston rakenne räätälöitiin valittujen tehtävien mukaisesti.
Hankkeen onnistumista arvioitiin toteuttamalla pilottikoulujen ja vertailukoulujen oppilaille hankkeen alussa ja lopussa kysely. Kyselyllä kartoitettiin muun muassa oppilaiden asenteita kouluruokailua kohtaan sekä tietämystä ruokaketjusta. Kouluruoan arvostusta pystyttiin parantamaan suhteessa vertailukouluihin. Tietämys kouluruoan ruokaketjusta pysyi pilottikouluilla ennallaan kun taas vertailukouluilla tietämys hieman laski.
Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin kullakin koululla tehtäviä, jotka käsittelivät kouluruokailua ja kouluruoan alkuperää erilaisista näkökulmista. Tehtävät suunniteltiin toteutettavaksi kunkin tehtävän sisältöön sopivan oppiaineen yhteydessä. Hankkeessa esimerkiksi mitattiin kouluravintolan melutasoja fysiikan tunnilla, laskettiin kouluruokaa korvaaviin eväisiin kuluvia rahasummia matematiikan tunnilla ja kirjoitettiin tarinoita kouluruokailusta äidinkielen tunnilla. Tehtävien tulosten kokoamiseen ja kommentoitiin käytettiin yhteiskehittämisalusta Owelaa (owela.fi ). Jokaiselle koululle luotiin oma sivusto ja sivuston rakenne räätälöitiin valittujen tehtävien mukaisesti.
Hankkeen onnistumista arvioitiin toteuttamalla pilottikoulujen ja vertailukoulujen oppilaille hankkeen alussa ja lopussa kysely. Kyselyllä kartoitettiin muun muassa oppilaiden asenteita kouluruokailua kohtaan sekä tietämystä ruokaketjusta. Kouluruoan arvostusta pystyttiin parantamaan suhteessa vertailukouluihin. Tietämys kouluruoan ruokaketjusta pysyi pilottikouluilla ennallaan kun taas vertailukouluilla tietämys hieman laski.